Tranorna har kommit till Pulken

Uppdaterad:den 22 mars 2019 09:29Arkiverad

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på Pulken. Nu drar matningen igång och på söndag den 24 mars firar vi trandagen. Under perioden 24 mars till 7 april finns ideella tranvärdar och naturvägledare på plats.

Tranmatningen är igång och på söndag 24 mars firar vi trandagen med fika och transkådning vid Pulken. Mellan den 24 mars och 7 april finns tranvärdar på plats vid Pulken.
Tranmatningen är igång och på söndag 24 mars firar vi trandagen med fika och transkådning vid Pulken. Mellan den 24 mars och 7 april finns tranvärdar på plats vid Pulken.

När tranorna flyttar från södra Europa för att häcka i norra Skandinavien är det lagom att rasta i Vattenriket. Tranorna letar rastplats efter tillgång på mat och grunda våtmarker, som skydd från räven.

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken och Vattenrikets utemuseum Pulken är ett fint ställe att njuta av dem. I fågeltornet intill matningsfältet kan vi se tranornas dans och trumpetande på nära håll. På senare år har allt fler tranor hittat hit. Rekordet är 8 900 tranor den 26 mars 2017 och omkring 15 000 personer besöker Pulken varje vår för att uppleva skådespelet.

Trandagen firas den 24 mars

På söndag den 24 mars klockan 15 till 17 firar vi trandagen med transkådning och tranfika i utemuseet vid Pulken. Under perioden 24 mars till den 7 april finns det dessutom ideella tranvärdar och naturvägledare på plats. Det är ett samarbete med Vattenrikets vänner, Naturskyddsföreningen och Nordöstra Skånes fågelklubb. Den lokala idrottsföreningen Yngsjö If grillar korv vid tornet.

Matar för att undvika skador

För att undvika att tranorna gör skada på böndernas nysådda åkrar matar Länsstyrelsen och Kristianstads Lagerhusförening tranorna vid Pulken. Arbetet med tranorna är ett exempel på hur vi inom Biosfärområde Kristianstads Vattenrike samarbetar för att hitta lösningar som är bra för både natur och människa.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.