Tio år sedan världsjamboreen men scouterna kommer tillbaka

Uppdaterad:den 27 juli 2021 09:33Arkiverad

I dag är det tio år sedan World Scout Jamboree samlade 40 000 scouter från 144 länder på Rinkabyfältet för tolv dagars världsläger. Nu råder pandemipaus för scouterna, men nästa sommar är scouterna tillbaka med ny jamboree. Då väntas minst 10 000 till fältet i Norra Åsum.

Tält och scouter
En tältstad som hade rymt hela Kristianstads befolkning byggdes upp för World Scout Jamboree i Rinkaby 2011. Den 27 juli anlände unga scouter från hela världen.

”Världsscoutjamboreen 2011 är utan jämförelse det största och mäktigaste som någonsin ägt rum i Scoutsverige.” skriver Scouterna själva om händelsen för tio år sedan. Många kommuninvånare minns säkert också med lägret, som lockade nästan lika många dagsbesökare som scouter.

– World Scout Jamboree var ett fantastiskt event som visade upp Kristianstad för världen. Många Kristianstadsbor kom också på besök och visade sin uppskattning. Vi har ett gott samarbete med scouterna sedan många år och ser fram emot att de ska komma tillbaka med nya läger framöver, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

På världsscoutlägret byggdes en hel lägerstad i Kristianstads storlek upp på skjutfältet i Rinkaby, där scouter mellan 14 och 17 år levde tillsammans med ledare och funktionärer under ett par intensiva veckor. Redan tio år tidigare, 2001, hade Sveriges allra första stora nationella jamboree ordnats på samma plats. Efter att även ha arrangerat Jingijamboree 2007 i Rinkaby med 20 000 deltagare hade Scouterna byggt upp erfarenhet och rutiner som gjorde att det stora världslägret fungerade som ett väloljat maskineri, även när vädret inte var det bästa.

Den senaste nationella jamboreen hölls i Rinkaby 2017 och nu i sommar var det meningen att tiotusentals scouter åter skulle samlas i Kristianstad. Inte längre på Rinkabyfältet, som åter har kommit att användas alltmer för militära ändamål, utan på fältet i Norra Åsum, där orienteringstävlingen O-ringen 2014 visade att det går utmärkt att bygga en ministad för över 20 000 deltagare. 

Tyvärr satte pandemin käppar i hjulet för Jamboree 2021 och redan hösten 2020 meddelade Scouternas generalsekreterare Anna-Karin Hennig att lägret skulle flyttas till 2022.

– I Scouterna ställer vi inte in men ibland tvingas vi ställa om. Vi ser inget annat alternativ än att flytta fram lägret eftersom ansvaret för barnens hälsa och för samhället alltid måste komma först, förklarade Anna-Karin Hennig, som samtidigt lovade att i stället lägga krafterna på att göra jamboreen ännu bättre sommaren 2022.

Den 30 juli – 6 augusti nästa sommar kommer alltså jamboreen med temat ”Drömmen om en hållbar värld” att hållas i Kristianstad. Omkring 10 000 svenska och 1 000 internationella scouter väntas komma till lägret.

– Det blir härligt att hälsa dem välkomna tillbaka. Scoutrörelsen och lägren ger barn och unga möjlighet till gemenskap, kunskap och utveckling. Det är viktigt med fritidsaktiviteter även för dem som inte är intresserade av idrott. Dessutom är det kul att unga människor kommer hit och får ett gott intryck av kommunen. Förhoppningsvis spelar det in när de sedan söker utbildningar och jobb, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.