Storslam för yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor

den 15 mars 2019 09:46Arkiverad

När Sveriges bagare & konditorer meddelade resultatet av tävlingen SM Unga Bagare stod det klart att alla pallplatserna skulle intas av unga talanger som alla går eller gått på yrkeshögskoleutbildningen Bagare och konditor i Kristianstad.

Fanny Johansson, Gabriel Olsson, My Lindqvist och Malin Nordberg firar
Fanny Johansson, Gabriel Olsson, My Lindqvist och Malin Nordberg firar

– Vi är lite bortskämda, säger Camilla Svärd. Genom åren som gått har vi vunnit många priser, men man ska inte ta något för givet.

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer arrangerar årligen i Göteborg både skol-SM och SM Unga Bagare för att lyfta unga talanger. I tisdags 12 mars kunde vi rapportera om en silvermedalj för gymnasisterna på Österänggymnasiet i skol-SM. I onsdags 13 mars var det yrkeshögskolans tur att visa vart skåpet skulle stå.

– Vi befinner ju oss i samma lokaler så det är ju roligt att vi kan fira våra framgångar tillsammans, fortsätter Camilla Svärd.

Under finalen visade de tio finalisterna både på hantverksskicklighet och kreativ höjd genom att ta fram 148 bakverk i fem olika kategorier under fem timmar. Finalisterna imponerade med spännande smaker som bland annat briochebullar med pumpafyllning och kuvertbröd täckt med krackelerat aktivt kol. Juryn bedömde respektive bakverk efter smak, utseende och teknisk svårighetsgrad.

Förutom de tävlande som hamnade på pallplatserna, kommer även samtliga som fick individuella priser i de olika kategorierna från yrkeshögskolan i Kristianstad.

– Vi är så stolta, säger läraren Kajsa Larsson. Även om vi vet att de är duktiga så är det mycket som kan gå fel. Nerverna kan spela många spratt och det är en stor ansträngning.

Yrkeshögskoleutbildningen som är eftergymnasial är intensiv och krävande. Det är bara de absolut bästa som kommer in på utbildningen.

– Men det är inte bara därför det går så bra för oss, menar rektor Annika Persson. Lärarna själva är goda exempel och vill ständigt utvecklas. De pushar de studerande, men utifrån deras egen nivå. Jag tror det är den största framgången.

Fakta

Resultat SM Unga Bagare

Första plats: Fanny Johansson från Kristianstad, studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad
Andra plats: Gabriel Olsson från Kristianstad, jobbar på Lidingö Bröd & Pâtisserie i Stockholm
Tredje plats: My Lindqvist från Borlänge, studerar vid Yrkeshögskolan i Kristianstad
Fjärde plats: Malin Nordberg från Älvängen, jobbar på RC Chocolat på Arlanda

Pris för bästa bakverk inom respektive kategori:

Bästa Matbröd: Gabriel Olsson
Bästa Kuvertbröd: My Lindqvist
Bästa Bulle: Patricia Eren
Bästa Kavlade deg: Michaela Salmons
Bästa Skådebröd: Fanny Johansson

Om SM Unga Bagare

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 24 år. För att få delta måste man arbeta eller utbilda sig inom bageri- och konditoribranschen och ska inte ha fyllt 24 år före den 1 juli 2019. Tävlingen genomförs i år för 29:e gången och syftar till att kora Sveriges bästa unga bagare. De bagare som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år tävlar i VM för Unga Bagare. Första- och andrapristagarna belönas dessutom med en fyra dagars inspirationsresa i Europa tillsammans med välrenommerade personer i branschen. Medarrangörer är KåKå, Sveba-Dahlen, Nord Mills och Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.