Stor vattenläcka i Kristianstad

den 24 maj 2022 12:05Arkiverad

Klockan 03.00 natten mellan fredag och lördag upptäcktes en stor vattenläcka på matarledningen ut från Vattentornet mot Näsby och Torsebro. Läckan är nu åtgärdad och runt 09.30 hade alla abonnenter vatten igen.

Vattnet stod högt.
Vattnet stod högt.

- Jag fick larmet om att det var lågt tryck på ledningsnätet och tog kontakt med beredskapen. Vi lokaliserade läckan ganska snabbt och att det var en stor läcka. Cirka 500 kubikmeter vatten i timmen rann ut, säger Fredrik Thomasson, samordnare för tryckvattenproduktionen på tekniska förvaltningen.

Resized_20220514_053028.jpeg

Mycket vatten vid järnvägen gjorde att Trafikverket stoppade tågtrafiken under ett antal timmar.

Läckan var på Skjutstallavägen och berörde abonnenterna på Näsby, Gamlegården och vidare mot Torsebro. Vattnet stod högt när arbetsledaren Peter Cervin Olsson och hans team kom till platsen.

- Det stod mycket vatten upp mot järnvägen också, så vi tog kontakt med Trafikverket och de stoppade tågtrafiken under ett antal timmar mellan Önnestad och Fjälkinge, säger Peter Cervin Olsson.

Klockan 07.30 var läckan lagad och de flesta av abonnenterna hade fått tillbaka vattnet. Då återstod bara Allöverket och Skånemejerier. Men två timmar senare hade även de vattnet tillbaka.

- Det var ganska svårtillgängligt och mycket vatten, men allt gick bra. Vad det var som orsakat läckan vet jag exakt inte, men det är helt enkelt sådant som händer med ledningar ibland, säger Fredrik Thomasson.

Efter arbetet kan det finnas luft i ledningarna och vattnet kan vara missfärgat. Det avhjälps enklast genom att låta kranen stå öppen tills vattnet är klart igen. Kontrollera vattnets färg innan disk- eller tvättmaskin används.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.