Skyltarna vid Sommarlust monteras ner och bevaras

den 5 oktober 2022 16:11Arkiverad

Sommarlustområdet håller som bäst på att rivas och i dagarna plockas de smått ikoniska neonskyltarna ”Sommarlust” och ”Dans i afton” ner. De kommer att bevaras tillsammans med ett antal andra komponenter från området.

De klassiska neonskyltarna monteras ner.
De klassiska neonskyltarna monteras ner.

– Då det finns stor risk att neonrören går sönder om man monterar ner skyltarna i ett stycke, så har vi monterat ner rören först. Varje neonrör (cirka 20 stycken) plockas ner och paketeras varsamt. Det kommer även att göras en manual, så att det blir enkelt att återställa neonskyltarna, säger fastighetsförvaltaren på tekniska förvaltningen Jane Eyre.

Danspalatset Sommarlust stängdes 2015 och kommunen köpte upp marken för att bygga bostäder. Området håller på att rivas och i dagarna kommer tekniska förvaltningen att plocka ner de klassiska skyltarna och även smidesgrindarna vid entrén.

Smidesgrindarna ska också bevaras.

Skyltarna, smidesgrindarna och skulpturen som stod i mitten av den öppna ytan kommer att bevaras – men exakt hur de kommer användas framöver är ännu inte klart.

– Vi ser över om det skulle kunna vara så att det kan införlivas i någon framtida plan på Sommarlustområdet, men där är vi inte riktigt framme än. Det är för tidigt för att säga, säger Jane Eyre.

Det är många Kristianstadsbor som hört av sig och undrat vad som kommer att hända med skyltarna, grindarna och skulpturen.

– Det finns ett stort värde och många minnen hos folk, så vi kan lugna alla med att säga att det här inte har demonterats för att kasseras, utan det har demonterats för att bevaras, säger tekniska förvaltningens kommunikatör Henrik Wester.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.