Scouternas jamboree 2021 hålls i Kristianstad

Uppdaterad:den 16 maj 2019 13:24Arkiverad

Scouternas nästa nationella jamboree arrangeras i Kristianstad sommaren 2021. Det berättade Scouternas generalsekreterare Petra Lindskog och Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson, på en presskonferens i dag. En nationell jamboree är ett jätteläger som arrangeras vart fjärde år.

Kommunalrådet och scouterna framför ett konstverk.
Pierre Månsson, kommunalråd, Kristianstad, Amanda Bauer, Anderslövs scoutkår, Ellinor Fält, Tollarps scoutkår och Petra Lindskog, generalsekreterare för Scouterna ser fram mot nästa jamboree i Kristianstad 2021.

Lägerområdet Norra Åsum utanför Kristianstad har en blandad terräng med äng, skogsmark och vattendrag, som passar scouting och lägeräventyr perfekt. Dessutom finns på området en färdig infrastruktur med vatten, avlopp och byggnader som kommer att underlätta både planering och utförande av jamboree-äventyret. Hit kommer barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmanas och lära känna nya kompisar. Lägret väntas samlar mer än tio tusen scouter från hela landet och gästas även av scouter från andra delar av världen.

– Vi är glada över att få komma till Kristianstad för lägeräventyr. Vi har goda erfarenheter av att genomföra arrangemang tillsammans med Kristianstads kommun och ser fram mot att få träffa scouter från hela landet och från andra länder. Planering och rekrytering är redan i full gång, säger Petra Lindskog, Scouternas generalsekreterare.

– Vi hälsar scouterna varmt välkomna tillbaka till Kristianstad. Scouterna bidrar till att sprida positiva värderingar bland unga, och samarbetet är värdefullt för kommunen. Vi har arbetat länge och målmedvetet för att göra Kristianstad till Sveriges scoutkommun nummer ett. World Scout Jamboree 2011 med över 40 000 scouter i Rinkaby var en oförglömlig upplevelse och vi ser fram emot fler härliga scoutupplevelser , säger kommunalrådet Pierre Månsson.

 Lägerplatsen för den kommande jamboreen var tidigare militärens övningsfält i Norra Åsum och började ställas i ordning inför O-Ringen 2014, då över 20 000 orienterare var på plats. Nu står Åsumfältet färdigt för att ta emot idrottsarrangemang, läger, festivaler och utomhuskonserter, mindre än en kvarts bussresa från Kristianstads centrum.

 – Scoutjamboreen blir det första riktigt stora arrangemanget på Kristianstads nya evenemangsområde på Åsumfältet. Vi hoppas det kan få fler att upptäcka möjligheterna med området, säger Pierre Månsson.

För Scouterna inleds nu ett intensivt arbete inför lägerveckan 2021. Datum ännu inte är satta, men det blir någon gång i slutet av juli eller början av augusti.

Två scouter som ser fram mot lägret är Amanda Bauer från Anderslövs scoutkår och Ellinor Fält från Tollarps scoutkår, som fanns på plats vid pressträffen när den kommande lägerplatsen presenterades.

– Jag var med på förra nationella jamboreen i Rinkaby och ska åka till World Scout Jamboree i USA till sommaren. På lägren kan man göra massor av roliga aktiviteter och träffar vänner för livet, säger Amanda Bauer.

– Det bästa med läger är gemenskapen. Bland scouter får man en gemenskap som jag inte har hittat någon annanstans. Det finns en acceptans och tolerans som gör att alla får plats och så kan man vara med på allt från karaokekväll till strandhäng, säger Ellinor Fält.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.