"Provokation möts bäst med kyla och tystnad"

Uppdaterad:den 29 maj 2022 19:35Arkiverad

Det blev överlag en lugn tillställning när politikern och provokatören Rasmus Paludan höll sin manifestation i Kristianstad. Den politiska ledningen i kommunen hade vädjat till invånarna att inte ge honom mer uppmärksamhet än han förtjänar.

Frostigt spindelnät
Kristianstads kommuns politiska ledning vädjade till Kristianstadsborna att inte gå i provokatörens fälla och skapa det kaos som han är ute efter. Provokationer möts bäst med kyla och tystnad.

Den dansk-svenske politikern och provokatören Rasmus Paludan genomför under våren manifestationer på svenska orter där han uttrycker vad han kallar ”islamkritiska” åsikter i yttrandefrihetens namn. I samband med sina manifestationer bränner han oftast etteller flera exemplar av Koranen. På söndagen hade han fått tillstånd av polisen att genomföra en manifestation i Kristianstad. I stället för den plats på Näsby som han själv önskade, gavs tillstånd för en manifestation på Residensgatan i centrala Kristianstad.

Under påskveckan utbröt våldsamma reaktioner vid Paludans manifestationer på flera håll. Våldsamheterna riktades i stor utsträckning mot poliserna som fanns på plats. Polisen uppfattade då att kriminella personer utnyttjade tillfället att gå till angrepp på samhället, polisen och annan blåljuspersonal. Vid Rasmus Paludans fortsatta besök på andra platser i landet de senaste veckorna har det gått lugnt till och manifestationerna har fått mycket begränsad uppmärksamhet. Så blev det också i Kristianstad.

Även om en del högljudda åskådare samlades under Rasmus Paludans tal och koranbränning var det aldrig på väg att gå överstyr. Polisen hade kontroll och betraktade situationen som grönt läge. Ingen social oro märktes heller på andra håll. Endast ett fåtal personer togs omhand för att de störde ordningen.

Samarbetet mellan polisen, kommunen och civilsamhället fungerade väl. Både polisen och kommunen riktar ett stort tack till de goda krafter som engagerade sig i förebyggande åtgärder och i trygghetsskapande arbetet både före och under sammankomsten.

De ledande politikerna i Kristianstad vädjade i förväg till invånarna att låta bli att ge provokatören mer uppmärksamhet än han förtjänar och vädjar till alla att inte ge honom det kaos han önskar sig.

Det nytillträdda kommunalrådet Camilla Palm (M) hoppades att Kristianstadsborna ska hålla sig borta från Rasmus Paludans framträdande

–Vi har yttrandefrihet, men han snuddar ständigt på gränsen till vad som är anständigt. Vid sina senaste manifestationer har han mötts med den tystnad och den uteblivna uppmärksamhet som han förtjänar. Alla goda krafter tjänar på att det blir så även i Kristianstad. Vi uppmanar alla föräldrar att hålla sina barn och ungdomar borta från platsen. Risken är stor att de råkar illa ut om stämningen hetsas upp, säger hon.

Även kommunalrådet Pierre Månsson manade till kyla och lugn.

– Alla vet att Paludan är ute efter att ställa till jävelskap och det bästa bemötandet är att låta bli att ge honom vad han vill ha. Jag gillar inte folk som bränner böcker, men ännu mer ogillar jag när folk kastar sten på poliser. Det är viktigt att vi i samhället förmår hålla oss kyliga och lugna, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Oppositionsrådet Anders Tell (S)  uppmanade också alla att möta Paludans provokationer på ett värdigt sätt.

– Det är en oerhörd provokation att bränna andra människors heliga skrift och det är förståeligt att många tar illa vid sig. Yttrandefriheten är stark och ger alla en rätt att yttra sig, men det betyder inte att någon behöver lyssna. Paludans syfte är att skapa oro och det bästa sättet att bemöta honom är med värdighet och tystnad. Låt honom inte skapa det kaos han vill ha.

Kristianstadspolitikerna understryker alla att yttrandefriheten är en stark rättighet som gäller alla.

– Det är viktigt att hålla i minnet att det inte är Paludan som person som polisen skyddar, utan allas rätt att uttrycka sig utan att bli hindrade, skadade eller utsatta för våld. Polisens mål är att förhindra skador på människor, byggnader och bilar och att säkerställa så att manifestationen kan genomföras på ett tryggt sätt för alla, säger Camilla Palm.

– Rasmus Paludans uppträdande och budskap är förfärligt, men det är också helt förkastligt att använda ett sådant här tillfälle som en dålig ursäkt för att angripa polisen eller andra som har i uppdrag att skydda vårt demokratiska samhälle. Alla har ett gemensamt ansvar för att behålla lugnet i Kristianstad, säger Pierre Månsson.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.