Plåtslagare kämpar för plats i SM

Uppdaterad:den 31 januari 2019 15:28Arkiverad

Idag, torsdagen den 24 februari, gör skånska plåtslagarelever upp om vilka som ska få tävla i SM för unga plåtslagare den 29 mars. I mitten av februari avslöjas vilka de sex SM-finalisterna blir.

Verkstaden på Wendesgymnasiet
Verkstaden på Wendesgymnasiet

Skånska plåtslagarelever tävlar under dagen om finalplatser vid SM för unga plåtslagare. På Wendesgymnasiet kämpar sex elever ifrån Wendes med sex elever ifrån Rönnowska gymnasiet i Helsingborg hela dagen med sin tävlingsuppgift.

Det är inte första gången elever från Wendesgymnasiet har ställt upp och eleverna har flera gånger varit framgångsrika i tävlingen.

Mellan den 22 och 25 januari pågår uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri över hela landet. Drygt 140 plåtslagerielever från 26 av landets olika gymnasieskolor kämpar om sex finalplatser.

Det är 33:e gången som SM för unga plåtslagare varit ett givet och årligt inslag för plåtslagerielever som närmar sig studenten.

Beräkningar, problemlösning och känsla

Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsade till sex timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften utförs i lackerad förzinkad stålplåt och momenten ingår i byggnadsplåtslagarens vardag. Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver god kunskap om matematiska beräkningar, materialkännedom, problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Den exakta uppgiften är hemlig fram till tävlingsdagen.

Final i Katrineholm

Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De sex unga plåtslagare som har presterat bäst, gör upp om medaljerna i årets SM-final. Finalen genomförs på branschskolan PVF i Katrineholm den 29 mars.

De sex SM-finalisterna tillkännages och publiceras den 15 februari på www.smup.se Domare för dagen är plåtslagarna Joakim Lundkvist och Stefan Enoksson.

Stor efterfrågan på utbildade plåtslagare

Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet. Det är ett yrke med goda framtidsutsikter. I Skåne finns utbildningen bara i Kristianstad, Malmö och Helsingborg. På Wendesgymnasiet är plåtslageri en valbar inriktning på bygg- och anläggningsprogrammet. Den 15 februari är sista datumet för den som vill ansöka till utbildningen i höst.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.