Pia Kinhult nominerad till ordförande för Krinova

den 13 februari 2019 13:51Arkiverad

Pia Kinhult nomineras som ordförande i Krinova Incubator & Science Park av huvudägaren Kristianstads kommun inför årsstämman. Värdlandskoordinatorn för forskningsanläggningen ESS säger att hon blev väldigt glad när hon fick frågan efter att med intresse ha följt Krinovas utveckling under många år.

Pia Kinhult, värdlandskoordinator på forskningsanläggningen ESS, nomineras till ordförande i Krinova Incubator & Science Park.
Pia Kinhult, värdlandskoordinator på forskningsanläggningen ESS, nomineras till ordförande i Krinova Incubator & Science Park.

Kommunstyrelsen i Kristianstad beslöt vid sitt sammanträde på onsdagen enhälligt att nominera Pia Kinhult till ordförande för Krinova Incubator & Science Park, som ägs av kommunen och Högskolan Kristianstad.

Brett kontaktnät

– Vi är verkligen glada över att kunna presentera Pia Kinhult som kandidat till ordförandeposten. Hon har ett brett kontaktnät och god förankring inom forskning och näringsliv liksom inom myndigheter och offentlig sektor. Jag tror att hon är precis den person som behövs i ett skede när Krinova håller på att växla upp sitt innovations- och utvecklingsstöd inom livsmedelsområdet ytterligare och gör sig alltmer känt på både nationell och internationell nivå, säger kommunalrådet Pierre Månson.

Pia Kinhult säger att hon sedan många år känner till Krinova Incubator & Science Parks verksamhet och har följt innovationsarenans starka utveckling med stort intresse.

Vill fortsätta resan

– Jag blev glad över frågan och vill gärna tillsammans med styrelsen och den utmärkta vd:n Charlotte Lorenz Hjort fortsätta Krinovas positiva resa, säger hon.

Sedan Pia Kinhult 2014 lämnade politiken, där hon bland annat verkade som regionråd i Skåne och i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting, har hon arbetat som Head of Host States Relations för den europeiska forskningsanläggningen ESS, som just nu håller på att uppföra världens modernaste forskningsanläggning I Lund.

– Jag ansvarar för koordinationen inom och mellan värdländerna Danmark och Sverige på myndighets- och regeringsnivå och arbetar också med förankringsarbetet gentemot forsknings- och innovationsverksamheter i de här länderna. Inom ESS ser vi styrelseuppdraget i Krinova som ett bra komplement för mig, eftersom båda organisationerna har ett starkt fokus på livsmedelsforskning och livsmedelsindustri, säger Pia Kinhult.

Stor uppmärksamhet för Krinova

Krinova har hamnat i fokus den här veckan. I måndags fick vd Charlotte Lorenz Hjort på Malmös Näringslivsgala ta emot Region Skånes pris för "Synnerliga insatser för Skånes utveckling 2018 och i dag presenteras en ny ordförande inför stämman. Men på Krinova är alla vana vid ett högt tempo och snabba förändringar. Krinova Incubator & Science Park firar i år 20-årsjubileum och har på några år gått från 50 till över 100 företag som har kontor i parken. Förra året drev Krinova närmare 20 utvecklingsprojektprojekt inom profilområdet mat – miljö – hälsa och gav innovations- och utvecklingsstöd till 200 företag. Mer än 26 000 besökare deltog också i möten och konferenser i lokalerna vid högskoleområdet på Näsby i Kristianstad.

Bolagsstämma i mars

Krinova AB ägs till 40 procent av Kristianstads kommun, till 40 procent av kommunens dotterbolag Kristianstads Industribyggnads AB och till 20 procent av Högskolan Kristianstad Holding AB. I styrelsen finns näringslivet representerat med tre av sju platser, inklusive ordförandeposten. Kommundirektören och högskolans rektor ingår alltid i styrelsen som utses vid bolagsstämman den 20 mars.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.