Peppade elever på Centralskolan

den 25 maj 2023 09:40Arkiverad

Äntligen blev den blå flaggan Centralskolans. Idag var det dags för elever och lärare på att fira sin första Generation Pep utmärkelse genom sitt arbete för ökad rörelseaktivitet.

Ayah Maadah och Kinda Khleif är stolta över Generation Pep-flaggan.
Ayah Maadah och Kinda Khleif är stolta över Generation Pep-flaggan.

Förväntansfulla och peppade elever och lärare på Centralskolan träffades på skolgården för att fira sin första Generation Pep utmärkelse.

- Vi ska göra kampsport, innebandy, dansa och spela dart, berättar Ayah Maadah elev i klass 5A.

Dagen började med att kontaktpolitiker Jenny Hellberg sa några inledande ord:

- Ni är en förebild som är den första Generation Pep skolan i Kristianstads kommun, ge er själva en stor applåd. Ni har förstått hur viktigt det är med hälsa och rörelse för att båda hjärna och muskler ska fungera. Man blir också glad och snäll av rörelse, vilket jag märker att ni är idag. Ni är bäst, dags för rörelsefest!

Dansare från Medborgarskolan värmde upp eleverna med en show. Därefter var det dags för aktiviteter på olika stationer, som hinderbana för de yngre eleverna och kampsport för de äldre eleverna i samarbete med lokala föreningar.

- Jag ser mest i fram emot dansen, men hela dagen ska bli jättekul, säger eleven Kinda Khleif.

Redan innan jul blev Centralskolan den första skolan i Kristianstad som blev Generation Pep certifierad. Rektor Ulrika Åkerberg berättar:

- För ett par år sedan när Centralskolan var en fokusskola blev det tydligt att eleverna var mycket stillasittande. Vi började med en rörelsesatsning. Idrottslärare, skolsköterska, kurator, specialpedagog och förstelärare på fritids bildade en grupp för göra aktiviteter och hålla lekoteket öppet på rasterna.

Lekoteket är en ”bank” där eleverna kan låna olika redskap att använda för lek och aktiviteter. En del har skolan fått finansierat med medel från aktörer utifrån, som exempelvis Sparbanken Skånes stiftelse.

När skolan läste på om Generation Pep så insåg de att de inte var långt ifrån att klara av en certifiering.

- Vi hade redan rastaktiviteter, och fysiska aktiviteter i undervisningen och näringsrik kost. Det vi behövde göra var att köra fysiska aktiviteter i anslutning till skoldagen. Nu har elevhälsoteamet ansvar för sådana innan skolan börjar. Vi behövde också öka elevsamverkan för trivsamma skolmåltider och använda den mer som ett pedagogiskt verktyg.

Fakta om Generation Pep:

Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep och har funnits sedan 2016.

Generation Peps verksamhet möjliggörs av våra founding partners, kunskapspartners och supporting partners. Founding Partners är medgrundare och finansiärer till Generation Pep. Kunskapspartners bidrar med kunskap inom sina respektive expertområden och deltar i granskningen av initiativförfrågningar i initiativkommittén. Våra Supporting Partners arbetar pro bono och stöttar Generation Pep inom sina respektive expertområden.

Varje år måste skolan visa sina handlingsplaner för att behålla sitt certifikat.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.