Påskpynt

Uppdaterad:den 8 april 2019 15:15Arkiverad

Just nu påskpyntas Kristianstad. Återbruk gör sitt andra år som tema för pyntet.

Kristianstads innerstad pyntas för fullt inför påsken. Kommunens tekniska förvaltning C4 Teknik tar hjälp av Opus dagliga verksamhet för att tillverka pyntet och Milnergymnasiets floristelever för att se till att pyntet kommer på plats.

C4 Teknik tar varje år hjälp av Milnergymnasiets kreativa floristelever för att pynta staden. 

Pyntet består av främst ris som kläs in i texilremsor som Opus återbrukat från kasserade textilier. Opus är en daglig verksamhet inom kommunens omsorgsförvaltning. Deras arbetsuppgifter är snickeriarbete, hantverk, montering, städ och köksarbete.

De gamla kasserade tröjorna, dukarna och gardinerna får nu nytt liv som påskkreationer runt om i innerstaden. I floristelevernas händer.

- Eleverna lär sig mycket av det här projektet. Att arbeta med lite större material och om återbruk, men också att möta folk. Det är en bra egenskap att kunna beskriva hantverket för nyfikna, oavsett om man arbetar med att smycka en offentlig plats eller om man binder buketter i butik, säger Monica Duvander Mårtensson, lärare på floristgymnasiet, och fortsätter:

- Som florist kan man ju arbeta med otroligt mycket. Det är alltid roligt när jag träffar på gamla elever och de berättar vad för spännande saker de arbetar med, säger Monica Duvander Mårtensson.

Monica Duvander Mårtensson räds inte höjden på dekorationen.

Temat i år är det samma som 2018 och det finns en tanke med det, eftersom återbruk inte bara är en trend utan någonting som är viktigt för att vi ska få ett hållbart samhälle.

- Återbruk är ju lika relevant 2019 som 2018, så det skäms vi inte för att köra som tema ett år till, säger Anna Ekdahl, landskapsarkitekt på C4 Teknik, medan hon ser floristelevernas verk växa fram på Stora Torg.

Läs mer om Opus dagliga verksamhet och om Milnergymnasiets floristutbildning under relaterad information.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.