Oxhagens förskola invigs

den 7 februari 2020 11:31Arkiverad

Vid första advent stod Oxhagens förskola redo för inflytt. Men det är idag, 7 februari, som det är dags för den officiella invigningen. Och barnen ja, de är redo för kalas.

Carina Rolfdotter-Ivan på Oxhagen.
Rektor Carina Rolfsdotter-Ivan med en oxhage som de fick i invigningspresent.

Carina Rolfsdotter-Ivan, rektor på den nya förskolan Oxhagen, drar igång kalaset som barnen förberett och övat inför i veckor.

– Alla barnen har varit delaktiga. Till och med tårtan som bakats har barnen hjälpt till med. Det är ju deras dag och de har väntat spänt.

De har haft tid på sig för förberedelse då förskolan stod klar första veckan i december. Ändå är det imponerande att se lokalerna, då de redan känns inbodda och hemtrevliga.

– Vi ska dansa och klippa band, säger Nils, ett av barnen.

Och det är just vad gör. De dansar till Lalehs "Goliat" – Vi ska ta över världen! Och sprider mer glädje och värme denna kalla februarimorgon genom att sjunga ”Alla barn är lika mycket värda”.

– Det är viktigt för oss att sprida det budskapet. Vi har en mångfald här på Oxhagen och det är en rikedom, framhåller Carina Rolfsdotter-Ivan.

Det speglar också av sig i konsten som finns på förskolan där en jordglob är ett av inslagen. Konstnär Anna Ling var på plats.

När ceremonin är över blir det rundvandring på förskolan som är byggd efter ett framtaget koncept där säkerhet och lärmiljöer är noga genomtänkta. Ett koncept som nu används vid alla nybyggnationer av förskolor.

– Jag tackar de som har varit med och utarbetat detta koncept, det känns tryggt och det känns som att utformningen uppmanar till både lek och lärande, säger Danél Tejera barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Historik

Kristianstad växer. För att bereda fler platser inom grundskolan på Parkskolan, flyttades förskolan 2015 från Parkskolan till paviljonger på Östra Kasern.

Våren 2018 togs första spadtaget och nu ett och ett halvt år senare står Oxhagens förskola färdig. Förskolan finns på Sommarlustområdet och har fått namnet Oxhagen efter tomten där förskolan ligger.

Fakta

Förskolan består av fyra avdelningar för ca 70 barn
Antal personal: Ca 20 (inkl. kost och lokalvård)
Byggnadsyta: 1257 kvm
Tomtyta: 4822 kvm
Kostnad: Beräknad till 46 miljoner kronor
Tillagningskök för 80 portioner
Byggherre: C4 Hus
Arkitekt: PE Arkitekter AB, Thomas Malmqvist
Utemiljön: Planerad med Tengboms landskapsarkitekt, Cecilia Parin
Konstnärlig gestaltning: ”Fjärilssamlaren & kartan till skatten”, Anna Ling

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.