Omfattande samarbete för en ökad trygghet

Uppdaterad:den 23 augusti 2019 15:23Arkiverad

Under sommaren har det målats, rensats rabatter, städats och fejats på de gemensamma ytorna på Challan, dvs Charlottesborg i Kristianstad. Det är ett gäng ungdomar, som varit engagerade i ett av de många feriearbeten, som Kristianstads kommun varje år arrangerar för ungdomar i 16-18-årsåldern.

Bild av aktörer i samverkansprojekt
Från vänster: Anneli Nilsson och Carola Ivarsson, Kristianstads Fritidsgårdsforum Vilan, Mikael Lilja, Räddningstjänsten, Emma Jansson, fältarbetare inom Centrum för förebyggande arbete, Elvin Hamzic, deltagare, Sultan Omar, feriearbetare, Drilon Hajdari, projektledare/Din bror, A.J Heritier Biganza, deltagare, Ali Shakir, projektledare/Din bror, Serkan Degirmenci, Uppsökande narkotikateam/fältgruppen, Martin Thornell, Polisen och Abdulla Nabeel, deltagare.

Under sommarlovet har sex av kommunens ferieungdomar jobbat tillsammans med ett 30-tal ungdomar som bor i området och etablerat nya och viktiga relationer. Anna Nordin, som är kommunens drog och brottsförebyggande samordnare berättar:

– Jag har fått veta av HSB, som är en av de många aktörer som engagerat sig i detta projekt, att detta varit den lugnaste sommaren på många år i det här området. Vi vuxna behöver engagera oss i ungdomars vardag och på riktigt försöka förstå ungas frågor. Då blir det också möjligt att börja bygga relationer som ger våra unga tillit till att vuxensamhället finns där för dem och att de vågar be om hjälp när det verkligen behövs.

Ali Mahmood är, tillsammans med kollegan Drilon Hajdari, projektledare för Aktiv Sommar Challan och till vardags samtalsledare för Din Bror, Centrum för förebyggande arbete. Han poängterar, hur viktigt det är för många ungdomar att det finns meningsfulla aktiviteter direkt när sommarlovet startar och strax innan skolan börjar igen, för att inte lockas in i destruktiva sammanhang.

– Att få se leendena på alla de här ungdomarna som varit med under sommarens Aktiv Sommar Challan ger mig hopp inför hösten, säger Ali Mahmood.

Detta projekt har drivits av Centrum för förebyggande arbete i Kristianstads kommun, i samarbete med en rad olika aktörer; HSB, Kristianstads Fritidsgårdsforum (KFGF), polisen, Räddningstjänsten samt Slättängsskolan med elever och föräldrar. Kristianstads kommun värnar om en god samverkan för att öka tryggheten i samhället och detta är ett fint exempel på positiv utdelning.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.