Ny vandringsled bland bokskog och äppelblom

Uppdaterad:den 13 maj 2021 10:07Arkiverad

Arkelstorpsvikens vandringsled är en ny vandringsled i Sjöriket kring de båda orterna Arkelstorp och Oppmanna i norra delarna av Kristianstads kommun. Officiell invigning är den 29 maj men passa på att vandra redan nu i helgen.

Leden sträcker sig genom ett kultur- och naturlandskap rikt på flora och fauna. Just nu fylls naturen av blommande hägg, som doftar ljuvligt samt av nyutslagen bok och knoppande äppelblom.

Bilder från vandring på Arkelstorpsvikens vandringsled
Följ de blå markeringarna ute i naturen. 

Eftersom det inte går att gå runt viken finns det två slingor. En blå slinga på 4,9 km och en röd slinga på 7,7 km. Men ute i naturen är båda delsträckorna markerade med blå fyrkanter och pilar. De sträckor som tillhör Skåneleden är markerade med orange fyrkanter och pilar. Vandringsleden utgår från Vikingaparken där det till invigningen kommer att finnas rastplats med informationstavla.

Det finns dessutom kortare slingor. Stora Oppmannarundan som utgår från Vikingaparken är 4,9 km, Lilla Oppmannarundan är 2,9 km och Lilla Oppmannarundan med Snärjet 5,7 km. Alla med sin tjusning.

Vandring på nya Arkelstorpsvikens vandringsled
På östra sidan om viken finns ett vindskydd.

Och glöm inte att ta med fika på vandringen. Du kan förbeställa och köpa den i Arkelstorp hos Mejeriets Hörna eller hos Hammarkvist Trädgård i Oppmanna.

Området för vandringsleden är Arkelstorpsviken och är den norra delen av Oppmannasjön. Viken bildar en ca 80 hektar stor vattenspegel som förbinds med övriga Oppmannasjön genom en smal kanal. Jordbruksmark omger viken och i norra änden ligger samhället Arkelstorp.

Karta finns att hämta i gårdsbutiker, caféer, restauranger och på andra välbesökta ställen.

Tänk på att inte gå med hund under perioden 1 maj - 1 november eftersom det är betesperiod.

Du hittar även kartor i Kristianstad på Rådhus Skånes, på Medborgarcenter, Kulturpunkten i Bromölla, Kontaktcenter Stadshuset i Hässleholm, Medborgarcenter i Olofström, Kontaktcenter i Osby kommun och Östra Göinge kommunhus.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.