Nordiska vänorter på besök

Uppdaterad:den 8 maj 2019 10:56Arkiverad

Under två intensiva dagar har Kristianstads kommun besök från sina nordiska vänorter. Det blir det sista allmänna vänortsmötet för kommunen, som i stället vill utveckla konkreta projektsamarbeten inom specifika arbetsområden med fokus på miljö och klimatanpassning.

Människor framför rådhustrappan
Kommunalrådet Pierre Månsson guidar de nordiska besökarna på väg till mötet på naturum.

Den här veckan är Kristianstads kommun värd för årets nordiska vänortsmöte. Ett 20-tal deltagare från från Köge (Danmark), Kongsberg (Norge), Skagafjördur (Island) och Esbo (Finland) har samlats i Kristianstad för att dela erfarenheter och diskutera samarbeten under ett par dagar. Mötets tema är "klimatförändringar och internationellt samarbete".

På tisdagskvällen tog kommunfullmäktiges ordförande Bo Silverbern emot besökarna med ett välkomstmingel och på onsdagsmorgonen startade programmet på allvar, när kommunalrådet Pierre Månsson inledde mötet på naturum Vattenriket. Under de två dagarna besöker deltagarna bland annat också Näsby gård, biogasanläggningen i Karpalund och Krinova Incubator & Science Park.

– Vårt syfte med den här träffen är att försöka hitta konkreta samarbetsmöjligheter och gemensamma utvecklingsprojekt inom klimat- och miljöområdet framöver. Alla de kommuner som är med ligger nära vatten och lever liksom vi med översvämningshot, så behovet av klimatanpassningsåtgärder är ett gemensamt intresseområde som vi vill diskutera närmare, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Det nordiska vänortssamarbetet har en lång historia som inleddes i samband med andra världskriget. Den vänortsgrupp som Kristianstad tillhör har sedan 2000 haft gemensamma årliga träffar. Efter årets träff har Kristianstads kommun valt att avsluta det formella vänortsavtalet för att i stället söka möjligheter till nya samarbetsformer.

– Den tidigare formen med ett allmänt vänortsutbyte utan tydlig målsättning känns överspelad. I stället hoppas vi nu att de goda och etablerade relationerna som vänortssamarbetet har genererat över åren, ska leda till nya spännande projektsamarbeten inom specifika arbetsområden, säger Pierre Månsson.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.