Näktergalsbarn blir mentor

den 5 november 2019 12:00Arkiverad

I år är det ett speciellt år för mentorskapsorganisationen Näktergalen, inte bara det att den firar 15 år i Kristianstad, men också för att i år kommer två tidigare näktergalsbarn som nu blivit vuxna att bli mentorer.

Tilde Persson mentor
Tilde Persson, tidigare näktergalsbarn, numer mentor

Lördagen den 9 november är det kick-off för mentorskapsorganisationen Näktergalen. Det är jubileum då det är 15:e året i rad som ett tjugotal förväntansfulla mentorer träffar sina mentorsbarn för första gången. Men speciellt är också att det är första gången som näktergalsbarn själva kommer tillbaka som mentorer. Och det är inte bara en utan två.

– Jag var ganska blyg som barn och genom att vara med i projektet och träffa en mentor gjorde att jag fick den egoboost jag behövde. Jag trodde aldrig jag skulle våga ta plats, men nu utbildar jag mig till lärare och leder kurser på Friskis, säger Tilde Persson.

Båda återvändarna utbildar sig till förskollärare. Det eller lärare är det de flesta mentorer utbildar sig till. Men det finns även mentorer som representerar andra utbildningar på högskolan. Alla mentorerna är individuellt matchade med ”sitt barn” för att ha gemensamma intressen.

– Jag tycker om gymnastik, dans och att träna överlag. Så visst hade det varit roligt om vi hade samma intressen, men det spelar mindre roll. Jag hoppas mest att vi klickar personlighetsmässigt och att jag kan bli en förebild som stärker barnets självförtroende, fortsätter Tilde.

Näktergalen är en mentorskapsorganisation som drivs av Högskolan Kristianstad i samarbete med Kristianstads kommun. Varje vecka det kommande halvåret kommer studenter att träffa sina mentorsbarn för att göra olika aktiviteter.

– Det är fantastiskt att projektet fortfarande lever, det hade jag ingen aning om förrän rekryteringen på högskolan drog igång. Då ringde jag mamma och sa, kan du fatta! Det här måste jag vara med på, jag har bara positiva minnen och nu är det min tur är glädja någon annan, menar Tilde.

På lördag får hon och de andra mentorerna träffa sina mentorsbarn på Regionmuséet för första gången. De börjar lite avslappnat med fika och tipspromenad för att lära känna varandra. Då är även föräldrar och syskon med.

Fakta om Näktergalen

Näktergalen har funnits i Sverige sedan 1997 och drivs som en mentorsverksamhet som hittills framgångsrikt hjälpt 2500 barn och mentorer att växa och få ett rikare liv på ett enkelt sätt. I Kristianstad rekryteras 25 mentorspar varje höst.

Syftet är att verka för breddad rekrytering och överbrygga sociala och etniska skillnader i samhället. Näktergalen är en världsomspännande organisation och möjliggör idag att över 1000 barn och mentorer kan träffas och utbyta erfarenheter varje vecka.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.