Multitechmiljardär inspirerar på sin gamla skola

den 21 mars 2019 12:59Arkiverad

Henrik Persson Ekdahl som tjänat miljarder på techindustin, besökte under torsdagen sin gamla gymnasieskola, Österänggymnasiet, för att inspirera tonåringarna och få dem att tänka: Kan han, kan jag!

Henrik Persson Ekdahl inspirerar
Henrik Persson Ekdahl inspirerar

Som barn fastnade han under åkgräsklipparen. En toffla blev hans räddning, men foten sargades och Henrik invaliditetsförklarades. Han fann simningen genom sin rehab och den tog honom nästan hela vägen till ett OS.

– Motgångar ska ses som möjligheter. I bassängen på Rönnowskolan hade jag mycket tid att tänka. Något jag tänkte mycket på var: Hur ska jag tjäna pengar?

Redan som 17-åring hade Henrik tjänat ihop över fyrahundra tusen på glassförsäljning på Åhus stränder. Då gick han över till att köpa bilar på Text-TV för att sedan sälja på det då helt nya Blocket. Det var hans första möte med techindustrin.

– Jag har hela tiden följt med i de trender som legat i tiden. Tyvärr hängde jag på IT-bubblan som sprack. Min första intjänade miljon gick upp i rök och då bestämde jag mig för att bara investera i det jag förstår eller kan påverka.

Nätverka

Henrik har studerat såväl i USA, England som på Handels i Göteborg. Han föddes i Torsebro, växte upp i Åhus och bor idag i Marbella med fru och tre barn.

– De nätverk jag har lyckats skapa under tiden är det som gjort mig framgångsrik. Jag har inte omgivit mig med bara polare, utan personer olika mig med andra kompetenser. Min uppmaning till er: Ut i världen och våga vara lite amerikanska, fråga om du kan slå dig ner!

Mentorskap

Henrik pratar också varmt om mentorskap i olika former.

— Jag tror att fler bolag/företag skulle behöva komma in i skolan för att öppna ögonen för framtiden. Både för dialog, men fantastiskt hade ju varit om de dessutom kunde agerat mentorer.

Möjligheter och krav

Henrik menar att i dagens samhälle finns det otroliga möjligheter. Samtidigt kräver detta mer av individen, man måste våga.

– Vi får in 100-tals CV till vårt bolag varje månad. Och det är inte bara en eller två som har dubbla examina och kan fyra olika språk. Din uppgift är att kämpa för att få till det personliga mötet.

Balans

Den svåraste utmaningen är att hitta balans i livet. För med den nya tekniken sover aldrig världen.

– Den ena dagen är jag i Kina och den andra i USA. Det är inte glass och champagne varje dag.

En elev ställer frågan: – Du säger du alltid varit bra på att spara, hur klarar man det i ett konsumtionssamhälle?

– Köp det som är nödvändigt och när du lyckats kan du unna dig det vill. Att låna för att satsa på något känns okej, men aldrig ett konsumtions lån.

Dela framgångar

Henrik Persson Ekdahl har besökt flera skolor under veckan.

– Trots att jag inte bor i Sverige längre klappar mitt hjärta för Åhus och Kristianstad. Jag försöker ge tillbaka, även i form av bidrag till föreningar och organisationer. Delad glädje är dubbel glädje. Jag har inlett samtal med Kristianstads kommun, avslutar han lite kryptiskt.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.