Medeltiden uppmärksammas i Åhus

Uppdaterad:den 10 juni 2019 12:45Arkiverad

De medeltida sevärdheterna i Åhus har genom ett Leader-projekt blivit tydligare. I lördags invigdes projektet Medeltida Åhus och nu finns det bland annat skyltar som visar besökare de medeltida inslagen i omgivningen.

Taktila modellen över medeltida Åhus
Taktila modellen över medeltida Åhus

Framför museet vid torget finns även en taktil modell över hur Åhus såg ut under medeltiden. Med en app i telefonen kan besökaren också följa en medeltida vandringsslinga som berättar mer om sevärdheterna.

Ärkebiskop Eskil inviger
Gunnar Wårdell som Ärkebiskop Eskil på invigningen av Medeltida Åhus.

Målet med projektet är att få besökarna i Åhus att stanna längre och inte missa det unika. Det är inte många idag som känner till att Åhus är näst efter Visby den ort som har den bäst bevarade medeltida stadsmuren. Och det ska projektet Medeltida Åhus ändra på.

Eftersom de historiska inslagen i Åhus alltid finns tillgängliga, passar de att besöka alla dagar året om. Vandringsslingan med skyltar och en digital app gör det möjligt för besökaren att vara flexibel och behöver inte vara beroende av en guidad tur för att få information om Åhus och besöksmålen.

Ett stopp på vandringsslingan i Åhus
Ett stopp på vandringsslingan i Åhus i appen i telefonen.

Är du sugen på att testa vandringsslingan gör du det genom att ta dig till centrala Åhus och en av de skyltar som finns, till exempel vid torget. Väl där skannar du QR-koden på skylten och sedan följer du slingan runt.

En av skyltarna som finns i Åhus
En av skyltarna som finns i Åhus.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.