Mattävling med rester ger bruna bananer nytt liv

den 3 oktober 2019 08:39Arkiverad

Nu är det möjligt för barn och ungdomar i Kristianstads kommun att delta i projektet Resterkocken. Resterkocken är en kreativ och rolig tävling som riktar sig till barn och ungdomar i åk 4-9 i Skåne, men som också erbjuder lärare lektionsmaterial för att få elever att utveckla ett hållbarhetstänk.

Källa: Resterkocken
Källa: Resterkocken

- En femtedel av all mat som köps hem slängs. Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. Tävlingen uppmärksammar att matrester och den mat som håller på att bli för gammal oftast går utmärkt att använda, säger Mathilda Gylling, kommunikatör på Renhållningen Kristianstad.

- Genom att ingå i detta samarbete erbjuds också hem- och konsumentkunskapslärare lektionsmaterial för att få eleverna att tänka mer hållbart. Med fördel kan också skolmåltidspersonalen engageras i projektet, menar Ulrica Capion, kommunikationsansvarig på barn- och utbildningsförvaltningen.

Oavsett om en skola väljer att delta i projektet eller inte kan barn och ungdomar själva delta i tävlingen går ut på att dela sitt bästa matrest-recept som bild, film eller text. Hur kan gamla bananer få nytt liv och hur kan gårdagens pannkakor bli ett supersmarrigt mellanmål?

Så här går tävlingen till: Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock! 

Vem kan tävla?
Barn och unga i årskurs 4–9 kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept och de 25 bästa bidragen tävlar om fina priser. 

Pengar till klasskassan och matinspiration till vinnarna
Första pris i år är 3 000 kr till klass­kassan och inspiration med matkreatören Malin Broman. Övriga vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket).
Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2019.

- Många är idag duktiga på att sortera ut sitt matavfall, men vi kan absolut bli bättre på att ta vara på våra matrester. Det gäller oftast att tänka efter före och använda sina sinnen - lukt och smak, säger Mathilda Gylling.

Visste du detta om matsvinn:
De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken:

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR, LSR och Nårab med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun.

 

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.