Många har sökt kommunens feriearbete i år

Uppdaterad:den 25 maj 2023 15:55Arkiverad

Det har varit stort intresse för kommunens feriearbete i år. På grund av en extra satsning i vårändringsbudgeten har kommunen dessutom haft två olika ansökningsperioder.

Eva Olsson, tar emot ungdomar som ska på sin första anställningsintervju.
Eva Olsson, tar emot ungdomar som ska på sin första anställningsintervju.

- Det känns extra roligt att kunna erbjuda fler ungdomar chansen att prova på kommunen som arbetsgivare. Vi fick besked om extrasatsningen ganska sent och valde att erbjuda fler ungdomar chansen till feriearbete. Att hinna rekrytera med så kort varsel har ställt stora krav på vår verksamhet, säger Linda Andersson, chef för Matchningsgruppen på Kristianstads kommun.

150 intervjuer genomförs på tre veckor

Ungdomar som har sökt kommunens ordinarie feriearbete lämnade in sina ansökningar redan i början av april månad. Eftersom besked om extrasatsningen kom efter ansökningstiden, öppnade vi upp en ny ansökningsperiod där även unga som är födda 2007 har varit välkomna att söka olika typer av feriearbeten och helgjobb. Totalt har Matchningsgruppen fått in nästan 400 ansökningar i den sista ansökningsomgången. För att matcha sökande med arbetsplatser har vi genomfört speedintervjuer med ungdomar.

- Många av ungdomarna som vi träffar idag har aldrig arbetat tidigare. Att träffa oss blir deras första kontakt med en rekryteringsprocess. Det är väldigt roligt och givande att träffa ungdomar som ofta är väldigt nervösa när de kommer in på sin intervju och går ut glada, säger Linda Andersson.

Eva tar emot ungdomarna när de ska på intervju

Eva Olsson, som är praktikkoordinator på Matchningsgruppen, är den som tar emot ungdomarna när de kommer på intervjuer. Hon kontrollerar att de har med sig alla ansökningshandlingar som krävs.

- Det är väldigt roligt att få träffa ungdomarna. För de allra flesta är det första gången de är med på en intervju. Många är både nervösa och förväntansfulla, säger Eva Olsson, praktikkoordinator på Matchningsgruppen på Kristianstads kommun.

Intervjuerna, som för de flesta ungdomarna är en start på vuxenlivet, börjar efter att skolan slutar för dagen. Under en dag kan det bli upp till 42 intervjuer.

Vissa har sökt alla platser medan andra vill feriearbeta inom ett specifikt område

Som en del av ansökningen har ungdomarna fått önska vilket område de vill arbeta inom och vilken period.

Henry, 16 år, hoppas få feriearbete inom barnomsorg eller lokalvård.

- Jag har önskat att få arbeta inom lokalvård eller inom barnomsorg. Jag tycker om att ta initiativ, det är kul att träffa folk och ta hand om barn. Det som lockar med lokalvård är att jag är noggrann och tror att jag hade gjort ett bra arbete, säger Henry, 16 år, som går på Slättängsskolan i Kristianstad.

Emma, 15 år tillsammans med Linda Andersson. Emma hoppas få arbeta med parkskötsel.

- Jag har kryssat i alla platser som var med på listan. Många av mina vänner har också sökt feriearbete. Helst skulle jag vilja arbeta med parkskötsel, det är kul att vara ute", säger Emma, 15 år, som bor i Åhus.

Hagerawit, 17 år hoppas få arbeta inom omsorger eller på läger

- Jag har önskat att få arbeta inom äldreomsorg eftersom jag vill hjälpa andra. Sen vill jag även få chansen att arbeta på läger. Det är första gången jag söker och min första anställningsintervju", säger Hagerawit, 17 år, som läser handel på C4 gymnasiet.

Alla som har sökt kommer att få besked

Alla ungdomar som har sökt kommunens feriearbete kommer att få besked när rekryteringen är klar.

- Det är viktigt att svara snabbt när man erbjuds plats, säger Linda Andersson, chef på Matchningsgruppen på Kristianstads kommun.

Det som återstår är att matcha ungdomar med arbetsplatser. De första feriearbetarna börjar arbeta redan den 12 juni.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.