Maglehems Kulturförening och Malin Olsson är vinnare!

Uppdaterad:den 14 september 2023 18:25Arkiverad

Och vinnaren är… Maglehems Kulturförening! Föreningen får kommunens kulturpris 2023 och kulturstipendiet går till Malin Olsson, ung harpist från Kiaby.

Malin Olsson, mottagare av årets kulturstipendium. Foto: Lea Vigilante
Malin Olsson, mottagare av årets kulturstipendium. Foto: Lea Vigilante

Besluten togs vid dagens möte (14/9) med kultur- och fritidsnämnden. Kulturpriset är på 50 000 kr och stipendiet på 25 000 kr och delas ut på årets Kulturgala på Kulturkvarteret 17 november.

Nämnden tilldelar kulturpriset till föreningen med följande motivering:

”Årets kulturpristagare bygger sin verksamhet utifrån det unika i bygdens identitet. En plats på jorden där många erkända konstnärer, inspirerade av ljuset och det pastorala landskapet, lever och verkar. På denna plats startade konstrundan 1968, på initiativ av elva lokala konstnärer.

Målet har varit att skapa en mötesplats för konst och kultur inom alla dess uttrycksformer, genom att lyfta fram och utveckla ortens särprägel. Idag ett uppnått mål som förvaltas väl och utvecklas med hög dignitet, kreativitet och beslutsamhet.

Det lokala konst- och kulturlivet visas i arrangemang där besökaren kommer nära den konstnärliga processen och kopplingen mellan motiv, inspiration och känsla. Med konstutställningar och konstnärsutbyten som rönt internationellt intresse, och visats vid Moskvas Museum för Modern Konst och Berlins Kunstraum Bethanien i Kreuzberg, har årets kulturpristagare visat den lilla ortens och den lilla föreningens plats i världen.

Kristianstads kommuns kulturpris 2023, om 50 000 kronor, tilldelas Maglehems Kulturförening!”

Gösta Eklund webb.jpg

"Ah - men det är ju fantastiskt! Jag blir riktigt rörd. Helt osannolikt", säger Gösta Eklund, ordförande i föreningen när Lena Ohlsson, kultur- och fritidsnämndens ordförande ringer upp för att gratulera.

Och om motiveringen säger han ”Oerhört väl initierat de du berättade”. ”Det är oerhört fantastiskt – hela föreningen och hela byn kommer att glädjas åt detta!”

Årets kulturstipendiat är Malin Olsson, harpist. Hon får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

”Årets kulturstipendiat trakterar ett musikinstrument vars klang fascinerat sedan antikens dagar. Genom känsliga fingertoppar sätts strängarna i vibration och ljuva toner och klanger uppstår.

Hennes musikaliska resa startade tidigt och vid Kommunala musikskolan tog hon möjligheten att välja ett instrument som få skolor i landet utöver Kristianstad erbjuder.

Under tiden på C4-gymnasiet fördjupades intresset för musiken och instrumentet, vilket ledde till studier vid S:t Sigfrids folkhögskola. Idag studerar hon vid Musikhögskolan i Malmö med siktet inställt på en kandidatexamen med extra påbyggnad av kulturpedagogik, utifrån en tydlig vision; att ge andra barn och unga samma möjlighet som hon själv fick – att lära sig spela harpa! 

Kristianstads kommuns kulturstipendium 2023 tilldelas harpisten Malin Olsson”

Så här reagerar Malin på beskedet ” Nej! Skojar du?! Så roligt! Tack! Och motiveringen lät så fint så fint. Jag blir jättejätteglad, helt overwhelmed. Pengarna ska jag använda till att renovera upp min pedalharpa!”

För mer information om pris och stipendium, vänligen kontakta kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Ohlsson 0738-53 27 56.

Årets kulturgala på Kulturkvarteret 17 november, bjuder på smakprov från kulturens smörgåsbord.

Samtliga artister som framträder under kvällen har en anknytning till regionen. Vi prisar också flera unga talangfulla kulturutövare genom utdelning av Sparbanken Skånes två stipendier och Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.

Varmt välkommen till en spektakulär helkväll med upplevelser, underhållning, mingel, tilltugg och dryck.

För mer information om Kulturgalan, kontakta kommunikatör Kristina Jungbeck 0733-13 53 13.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.