Kockarna på Tätörtsvägen kan bli Årets seniorkockar

Uppdaterad:den 17 juni 2022 13:21

Det ligger en sagolik doft av nybakade bullar i luften när vi närmar oss Tätörtsvägens demensboende. Och det är inte förvånande. Inne i köket jobbar nämligen några av Sveriges bästa seniorkockar enligt White Guide Senior som nominerat boendet i inte mindre än två kategorier i årets tävling.

Sanna Persson, Jennie Andersson och Åsa Persson i samspråk med några kunder.

Tätörtsvägen är nominerade både i kategorin Årets seniorkock och Årets seniormåltid.

Syftet med utmärkelserna White Guide Senior och White Guide Junior är att lyfta fram allt det goda som görs på förskolor, skolor och seniorboenden runt om i Sverige. Vinnarna presenteras 20 september i samband med att priset delas ut på en gala i Helsingborg, så nu blir det en sommar med fjärilar i magen för de nominerade.

– Det känns häftigt och coolt att vi blivit nominerade. Drömmen är att få ta på sig den där kockjackan som den som tar hem titeln Årets seniorkock får, säger Åsa Persson, som är en av tre kockar på Tätörtsvägen.

– Ja, vi känner oss jättestolta och glada. Det är en bekräftelse på att det vi gör är bra. Och att vi är nominerade i två kategorier känns extra roligt. Det känns ”wow!”, säger kollegan Jennie Andersson.

Nominerade tillsammans

De är båda glada över att alla tre kockar blivit nominerade tillsammans.

– Vår styrka är att vi är ett sammansvetsat gäng. Vi vet var vi har varandra, säger Åsa Persson. 

– Ja precis, vi kompletterar varandra och är bra på olika saker. Vi har samma tänk och brinner för det vi gör: vi vill att våra äldre ska få det bästa, säger Jennie Andersson.

– Det är en fördel att vi har en chef som ger oss fria tyglar. Skulle något misslyckas så gör det inget, då provar vi något annat. Och om vi kommer med ett förslag om att vi vill göra en italiensk afton till exempel så blir svaret ”Ja, vad roligt! När kör vi?”. Vi tycker det är kul att ha fester och göra lite utöver det vanliga. Vi gillar det där sista piffet, säger Jennie Andersson.

Sanna Persson, Åsa Persson och Jennie Andersson

Sanna Persson, Åsa Persson och Jennie Andersson.

Mat att njuta och minnas med

Att maten har betydelse för de äldre på boendet är tydligt.

– Maten är det viktigaste på dagen för många. Det är en fest för dem att få en nybakad kaka till kaffet, säger Åsa.

– Ja, maten är jätteviktig oavsett om det är vardag eller vi har Nobelmiddag. Nu på sommaren är det väldigt roligt att kunna grilla ute. Då kommer de boende ut och sätter sig i solen och njuter av dofterna. Då kan vi också prata med dem samtidigt som vi lagar maten, vilket är väldigt roligt, säger Jennie.

Det är kundernas smaklökar som står i centrum vid planeringen.

– Vi har råd med de äldre där de får önska maträtter, men de är såklart välkomna att lämna önskemål när de vill. Och när det flyttar in någon ny ser vi också till att fråga om det är något särskilt de längtar efter och ser till att planera in det så snart vi kan. Husmanskost och rätter med hög igenkänning står högt i kurs, säger Jennie.

Har de då någon särskild paradrätt?

– När vi öppnade boendet bjöd vi på Tätörtskyckling, vilket alla uppskattade. Sedan har det blivit att vi bjuder på den vid jubileum och så, säger Jennie.

Tätörtskyckling, 6 portioner

Lägg 6 frysta kycklingfiléer i en ugnsform.
Koka upp:

3 deciliter vispgrädde

75 g smör 

2 msk kinesisk soja

2 msk dijonsenap

1 msk krossad grönpeppar

lite sirap

salt och peppar

Häll såsen över de frysta kycklingfiléerna. Lägg plast på och sätt in i kylen över natten. Tillaga i 160 grader i varmluftsugn i cirka en timme.

Servera med klyftpotatis och ugnsgrönt. Och lägg gärna på lite bladpersilja, det piffar allt, hälsar kockarna.

Nominerade till Årets seniorkock 2022 (utan inbördes rangordning)

Jennie Andersson, Sanna Persson och Åsa Persson, Tätortsvägen, Kristianstad

Mikael Cederberg, Stockholms Sjukhem, Stockholm

Pär Stenberg, Vardaga Silverpark, Täby

Robbin Höglund, Jakobsbergsgården, Sala

Samniang Duangkasem, Lilldals äldreboende, Tjörn

För att placera sig högt i denna kategori ska man inte bara laga god och näringsriktig mat utan också vara med och lyfta medvetenhet, engagemang och kunskap om hur måltider påverkar äldre och sjuka människor. Man måste vara lyhörd och lära känna sina gästers olika behov och önskemål men också ha hantverksskicklighet, erfarenhet, tydligt ledarskap och kunskap om råvaror och näringslära.

Nominerade till Årets seniormåltid 2022 (utan inbördes rangordning)

Borgvalla vårdboende, Helsingborg

Elinebo vårdboende, Helsingborg

Jakobsbergsgården, Sala

Lilldals äldreboende, Tjörn

Otium Tre Stiftelser, Göteborg

Silverängen, Trelleborg

Stockholms Sjukhem, Stockholm

Tubberödshus, Tjörn

Tätörtsvägen, Kristianstad

Vardaga Silverpark, Täby

För att placera sig högt i denna kategori ska man förstå vikten av att satsa på helheten. Mat, måltidsmiljö, service, bemötande, samarbeten och framför allt respekt, förståelse och lyhördhet för matgästernas behov. Till syvende och sist handlar det om god och näringsriktig mat tillagad av en kock som tar ansvar för det som hamnar på tallriken.

 

 

 

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.