Kristianstad har klättrat i rankningen av Årets superkommuner och ligger på 28e plats i sin kategori.
Kristianstad har klättrat i rankningen av Årets superkommuner och ligger på 28e plats i sin kategori.

Klättring bland superkommuner

den 17 maj 2017 17:00

Kristianstad ligger bland de 30 bästa av de 131 tätortskommuner som tidningen Dagens Samhälle rankat i mätningen Årets superkommuner. Kommunen har klättrat 24 placeringar sedan förra året och resultatet dras upp av en hög självförsörjningskvot och en god kommunal soliditet.

Årets superkommun i kategorin täta kommuner blev Umeå och bästa skånska kommun blev Helsingborg med en femteplacering. Kristianstad har klättrat ordentligt sedan förra årets mätning och går in på plats 28.

– Det kanske inte låter jättehögt men det betyder att vi har mer än hundra kommuner bakom oss på listan. Framför allt är jag glad över att vi har klättrat så kraftigt. Det är ännu ett tecken på att det går bra för Kristianstad nu, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Prestationer och framåtblick

Utmärkelsen Årets superkommuner bygger på att kommunernas utveckling undersöks på tio områden. Dagens Samhälle tittar bakåt, genom att mäta prestationen på viktiga kärnområden de senaste åren, och framåt, genom att undersöka förutsättningarna för framtiden.

Det är tredje gången som Dagens Samhälle utser Årets superkommuner, men bara andra gången med samma kategoriuppdelning som i år. Kommunerna är uppdelade i tre kategorier, storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner. Kristianstad tillhör alltså kategorin täta kommuner, där mindre än 50 procent av befolkningen bor i glesbefolkade områden men kommunen inte ingår i ett storstadsområde. Dagens Samhälles ambition med Årets superkommuner är ett försök att fånga in vad som är framgångsfaktorer i den kommunala utvecklingen.

I den historiska prestationen mäts:

 • attraktivitet, i form av inrikes flyttnetto
 • skolans utveckling, i form av hur många som lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet
 • kommunens ekonomiska resultat
 • näringsliv i form av antal företag
 • kultursatsningar

För att bedöma förutsättningarna framåt mäts

 • utbildningsnivå, andel med eftergymnasial utbildning
 • kommunikationer, bedöms genom näringslivsenkät om vägnät, tåg- och flygförbindelser
 • företagsamhet, som mäts i självförsörjningskvot där en hög kvot innebär att många arbetar i sin kommun
 • demografi, i form av försörjningskvot, d.v.s. antal invånare/person i arbetsför ålder
 • kommunens soliditet, ett nyckeltal som avspeglar på den långsiktiga betalningsförmågan.

Sundbyberg toppar listan över de 29 kommuner som kategoriseras som storstadskommuner före Stockholm och Solna. Malmö har där plats fyra, Burlöv fem och Lund sex.

Bland landsbygdskommunerna toppar Vara kommun följd av Åre och Båstad. Därefter följer Höganäs och Hässleholm, som klättrat med 14 placeringar till femteplatsen. Andra skånska kommuner i landsbygdskategorin är Simrishamn med plats 17, Sjöbo med plats 25 och Östra Göinge med rankning 96 av 130 kommuner.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.