Känslosam invigning av nytt LSS-boende i Åhus

Uppdaterad:den 26 maj 2023 13:23Arkiverad

– Här ser man individen och anpassar omgivningen. Äntligen sover jag som mamma gott om nätterna och möter en kille som fått tillbaka glimten i ögat. Betyget är högt från Rosemari Reinholds, mamma till Fredrik, en av de först inflyttade kunderna på Åhus nya LSS-boende.

Rosemari och Fredrik Reinholds står i dörröppningen till Fredriks nya lägenhet.
Rosemari Reinholds med sonen Fredrik.

Fredrik Reinholds är en av de första som har flyttat in i kommunens nyaste LSS-boende och också den som fick äran att klippa bandet på invigningen. Både han och mamma Rosemari är nöjda. De har haft en tuff resa tillsammans men efter flytten till kommunens nyaste boende i Åhus känns framtiden ljus.

 – Lägenheten är jättefin med harmoniska färger, gott om plats, egen ingång och det är tyst. De yttre förutsättningarna är perfekta. Men de är inte värda mycket om inte innehållet lever upp till samma höga nivå. Alla här har kunskapen, de rätta verktygen och vet vad som krävs för att våra killar ska må bra. Pernilla och hennes team gör ett fantastiskt arbete, säger Rosemari Reinholds som höll ett tal under invigningen som berörde många.

Pernilla Henriksson är enhetschef på boendet:

 – Det känns jättehärligt att få inviga idag. Jag är stolt som en tupp. Framför allt är jag stolt över medarbetarna som gör ett otroligt fint jobb. Och så är jag stolt över grabbarna som bor här som visar vägen för oss, som berättar hur de vill leva sitt liv. Och så är jag såklart stolt över att få arbeta på detta superfina ställe som är så väl anpassat med sin tysta, lugna miljö. Här kan man få vara sig själv som kund.

Lägenheter för självbestämmande

Kunderna har sina egna lägenheter med sovrum, vardagsrum, kök och badrum med tvättmaskin. Till varje lägenhet hör en uteplats som skiljs av med staket och rabatter.

 – Man lever som andra. Att man har egen ingång är särskilt uppskattat. Man bestämmer själv, säger Pernilla Henriksson.

Det finns också stora gemensamma ytor med soffgrupper och kök. Innertaket har ljuddämpande akustikplattor och all inredning går i dova, jordnära färger. Totalt finns sex lägenheter och alla är redan tecknade.

Snart återbesök

Invigningen var välbesökt med gott om tal, blomsterkvastar och bubbel, som sig bör. Tillställningen förgylldes av musik med rockbandet Helge Änglar, som utgörs av andra kunder inom funktionsstöd. En av bandmedlemmarna höll spontantal och lovade att komma tillbaka redan nästa helg för hälsa på sin gamla klasskompis Fredrik. Kramen för att gratulera vännen till den nya lägenheten delades dock ut på en gång.

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.