Invigning av Kristianstads fotbollsarena

Uppdaterad:den 16 april 2018 15:25

Nu är den invigd! 14 – 15 april invigdes Kristianstads fotbollsarena med en helg full av idrott. Lördagen rivstartades med två Skånederbyn i fotboll. På söndagen hölls öppet hus där besökarna fick kika runt i anläggningen, testa den nya hybridgräsplanen och möta spännande gäster som SkillTwins.

Kristianstads fotbollsarena är den första delen som invigs av Kristianstads arenaområde på Söder

På lördagseftermiddagen invigdes den nya fotbollsarenan när två fallskärmshoppare landade på planen inför välfyllda läktare. Ner från skyn kom också matchbollen som lämnades över till kommunalrådet Pierre Månsson. Efter några välkomstord kunde han kicka den vidare till KDFF som en stund senare satte igång den första svenska matchen på hybridgräs i damallsvenskan.

Den nya hybridgräsplanen
Fallskärmshoppare kom med matchbollen till den nya fotbollsarenan.

Fotbollsarenan är den första delen som står klar på Kristianstads arenaområde, som växer fram på Söder. Bygget har sitt ursprung i ett förslag som lokala föreningar lämnade in till kommunen 2013 om hur området runt Kristianstad Arena kunde fyllas med mer idrott. Föreningarna var Kristianstads DFF, Kristianstad FC, Kristianstad Predators, Kristianstads Tennisklubb, KFUM Kristianstad, Friidrottsförening och Åhus Friidrottsklubb. Förslaget bearbetades vidare och i oktober 2016 tog kommunen, föreningarna och entreprenören NCC det första spadtaget på platsen som då fick sitt namn – Kristianstads arenaområde. Underlaget på den nya arenan är hybridgräs, där naturgräs är förstärkt med konstgräs. Det innebär att naturgräsets spelkänsla kan kombineras med många speltimmar.

På lördagen invigdes arenan av Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget, Pierre Månsson (L), kommunalråd och Jonas Fasth (L), ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Efteråt spelades två Skånederyn, först när Kristianstads DFF mötte Vittsjö och sedan när Kristianstad FC mötte Lunds BK.

På söndagen gästades arenan av Youtube-stjärnorna SkillTwins.

På söndagen hölls öppet hus där besökarna kunde kika in i läktarbyggnadens omklädningsrum, shop och VIP-utrymmen. De kunde också prova på olika idrotter på den nya hybridgräsplanen. Som grädde på moset var Yotube-stjärnorna SkillTwins på plats och visade upp sina makalösa bolltricks! Barnen fick också utmana grabbarna i "panna" och det togs selfies på löpande band. Därefter mötte det nystartade damlaget Team Skåne Karlstad Crusaders i en amrerikansk fotbollsmatch. Publikstödet var stort på läktaren och ett rockband underhöll åskådarna i pausen.

– Utvecklingen av Kristianstads arenaområde betyder mycket för vår stad. Det gläder mig hur industriområdet som låg här tidigare nu har förvandlats till en plats där idrott och lek står i fokus, säger Pierre Månsson, kommunalråd och fortsätter:

– Föreningslivet är viktigt för Kristianstad. Föreningarna som lämnade förslaget 2013 har varit med hela vägen och jag hoppas att arenaområdet nu gör så att ännu fler ungdomar hittar till idrotten, säger Pierre Månsson.

 

Efter sommaren - tennis och friidrott

Till sensommaren 2018 invigs det resterande innehållet på Kristianstads arenaområde, med den nya idrottsplatsen för friidrott och nya utomhusbanor för tennis och padel. Projektet Kristianstads arenaområde bedrivs som ett så kallat partneringprojekt, där kommunen, föreningarna och NCC samverkar för att fylla området med så mycket idrott som möjligt för budgeten på 166 miljoner kronor.

Film

Här kan du se en film som visar hur den nya fotbollsarenan ser ut.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.