Internationell fälttävlan i Kristianstad

Uppdaterad:den 21 oktober 2020 17:20Arkiverad

I helgen samlas 140 fälttävlansekipage till internationella tävlingar i Norra Åsum. Gärds Ryttarförening storsatsar med evenemanget Kristianstad International Eventing efter att många andra tävlingar ställts in.

Häst och ryttare vid fälttävlandshinder med vatten.
Ebba Adnervik, som med Chippieh vann SM i fälttävlan, är en av de startande i Gärds Ryttarförenings internationella tävling 23-26 oktober. Foto: Roland Thunholm

2020 har inte varit något vanligt år och otaliga evenemang har ställts in. Inom ridsporten har endast en internationell fälttävlan kunnat genomföras i Sverige hittills i år. Men den kommande helgen samlas fälttävlanseliten till ett internationellt evenemang i Kristianstad.

– Det här är precis vad vi behöver i Sverige, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan som är imponerad över initiativet som togs av den skånska fälttävlanskommittén. Det var sent på säsongen och mycket har hänt på kort tid.

– Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma tillsammans, säger Fredrik Bergendorff.

Avstamp för framtiden

Kristianstads kommun har inlett ett nära samarbete med Gärds RF inför evenemanget, där även Event in Skåne har gått in som samarbetspartner.

 – Förberedelsetiden var kort för ett så stort evenemang, men ett så här speciellt år gäller det att vara flexibel. Tävlingen är ett välkommet inslag för Kristianstad detta svaga evenemangsår, men framför allt betraktar vi det som ett avstamp för framtida stora ridsportevenemang i kommunen, säger Anders Olsson, evenemangsstrateg i Kristianstads kommun.  

Polistillstånd har lämnats för tävlingen, men coronarestriktionerna innebär tyvärr att ingen publik får släppas in på tävlingsområdet. 

Ridsportens tuffaste tävlingsform

Fälttävlan är ridsportens mångkamp som ställer höga krav på både häst och ryttare. På franska kallas fälttävlan ”concours complet”, den kompletta tävlingen, och på engelska kallas tävlingsformen Eventing. Det är ridsportens tuffaste gren, där de tävlande måste behärska dressyr, terrängritt och banhoppning.

Klasserna som arrangeras i Norra Åsum är CCI1*Intro, CCI2*-S, CCI2*-L, CCI3*-S samt CCI3*-L, där CCI står för Concours Complet International, siffran före stjärnan står för svårighetsgraden på terrängbanan och S står för short och L för long. Sverige har sedan tidigare tre korta trestjärniga terrängbanor och det här blir den första tävlingen på lång trestjärnig bana i Sverige på flera år. Det ger svenska ryttare möjlighet att kvala på hemmaplan till högre klasser.

Hög internationell standard 

– Det är klart att det är mycket värt att komma ut och tävla internationellt, men att ge fler möjlighet att kvala i Sverige betyder otroligt mycket, säger Fredrik Bergendorff, som hoppas på en långsiktig fortsättning.

– Först ska vi förstås göra en bra tävling nu, men den här banan är intressant för framtiden, Gärds anläggning ligger bra till på kartan även internationellt och har väldigt bra underlag.

Att få fler banor av högre standard är viktigt för svensk fälttävlans framtid, och Fredrik Bergendorff menar att det här är ett steg på vägen.

– Jag hoppas på fem trestjärniga banor och en fyrstjärnig, säger förbundskaptenen med tillförsikt.

Chans för unga ryttare

Coronapandemin har medfört många inställda tävlingar, detta påverkar inte minst de unga ryttarna som har haft begränsade förutsättningar att göra kvalificerande starter inför nästa års ungdoms-EM som arrangeras på Segersjö.

Nu får de ytterligare en chans att kvala och gensvaret från ryttarna har varit överväldigande. I de tvåstjärniga klasserna är hela 65 procent av startfältet juniorer och young riders. I de trestjärniga klasserna är 20 procent young riders.

Tävlingsledare Nils-Arne Pedersen berättar att det finns deltagare från 15 till 58 år i startfältet.

Internationella toppekipage

Det har även varit en fin respons ifrån seniorerna och internationellt välkända namn som tyska Andreas Dibowski, Nicholai Aldinger och Kai Rüder är anmälda. Eirin Losvik, Finland, Daya Singh Hujan, Storbritannien samt Tobias Jörgensen och Camilla Saeboe Hansen från Danmark är bara några av dem som återfinns i startlistorna.

En hel rad svenska landslagsryttare kommer till start, som Tysklandbaserade Louise Romeike, Niklas Lindbäck, Christoffer Forsberg, Katrin Norling, rutinerade Johan Lundin och svenska mästaren Ebba Adnervik. Från hemmaklubben startar bland andra Hanna Berg och Malin Josefsson.

– Vi är oerhört glada över den enorma respons vi fått från såväl svenska som utländska ryttare, men även från sponsorer som uttryckt sin stora glädje över att få vara delaktiga i ett evenemang där alla deltagare tävlar på samma villkor oavsett ålder eller kön, säger Nils-Arne.

Det blir ingen publik på plats men tävlingarna kommer att livesändas av den nordiska streamingtjänsten för hästsport Equisport, där den som är intresserad kan teckna ett månadsabonnemang för att se tävlingarna.

Tävlingarna startar på eftermiddagen på fredag den 26 oktober och pågår till lunchtid på måndagen.

Program, start- och resultatlistor går att följa på equipe-online

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.