Hurra - nu är Badriket öppet!

Uppdaterad:den 3 oktober 2022 14:39Arkiverad

Åhus Blåsorkester spelade och Cirkus Saga roade med jonglering, cykel på enhjuling och akrobatiska konster. Nu har Kristianstads badrike slagit upp dörrarna och alla är välkomna till vårt fina, nya badhus. Och detta exakt på dagen 65 år sedan Tivolibadet öppnade.

Under invigningen berättade kommunalrådet Pierre Månsson (L) att Tivolibadet på sin tid kallades för ”Drömmarnas badhus”, ett epitet som fungerar även på vårt nya badhus. Den gamla badskylten som satt vid entrén utanför Tivolibadet har bevarats och sitter på väggen i entrén. Där hänger också foton av Andreas Björkmans triptyk, som finns på väggen i Tivolibadet.

 

En målning med de tre motiven överräcktes av Pierre Månsson som en gåva till kultur- och fritidsförvaltningens chef Ulrika Cedell. Tavlan gjordes av Andreas Björkman och gavs till Tivolibadet byggmästare Einar Nyström, när det byggdes.

Kristianstads badrike har planerats länge och varit både ett omdebatterat och granskat investeringsprojekt. Visionen har varit att Kristianstad ska få ett badhus för alla. Att man ska få så mycket som möjligt för pengarna.

 

Konstnären Ann Lislgaard berättade om konsten som breder ut sig på badhustorget. Hon har inspirerats av floran och biotopen i omgivningen. Konstverket har hon sedan skapat tillsammans med landskapsarkitekt Sophie Sahlqvist. Hybrid Mutations, som konstverket heter, är skapat utifrån nio olika plantor från området, förenklat och bearbetat till digitala växter.

När det är dags för linklippning kommer William Nilsson, 8 upp på scenen. William ”hjälpte” till även när hela bygget drog igång, genom att dra i snöret till betongmaskinen. Nu får han klippa linan tillsammans med Badrikets nya maskot.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.