Hand the ball ger rörelseglädje i skolan

den 11 januari 2023 14:19Arkiverad

VM är inte bara handboll på elitnivå utan innebär också ett socialt hållbarhetsprojekt, Hand the Ball, som drivs i samarbete med VM-organisationen och IFK Kristianstad. Med en mjuk handboll, engagerade pedagoger och professionella handbollsspelare sprids rörelseglädje i skolan.

Hand the ball är en rörelsesatsning för elever i grundskolan där Kristianstads kommun, VM-organisationen och IFK Kristianstad samarbetar.

Ett tjugotal pedagoger från 11 grundskolor i Kristianstads kommun har fått utbildning om pedagogiken bakom Hand the Ball. Utbildningen genomfördes av Jennie Lindell, projektansvarig på Svenska Handbollsförbundet. Alla pedagoger fick med sig en övningsbank tillbaka till sin verksamhet och avslutade dagen med att se när IFK Kristianstad slog Ystad IF i hemmapremiären.

 – Vi märker att den spontana idrotten och leken minskar hos barn och ungdomar, så denna aktivitet ett steg i rätt riktning för att få barn och ungdomar aktiva på skol- och fritidstiden. Med Hand the ball är det fokus på rörlighet och det är roligt att se att den inspiration och det material vi lämnar efter oss underlättar för ännu mer rörelse i skolan, säger Henrik Alvesson, projektansvarig från Kristianstads kommun och till vardags fritidsstrateg på kultur- och fritidsförvaltningen

IFK är en viktig samarbetspartner

IFK Kristianstad är en viktig samarbetspartner för att kunna besöka skolorna. Handbollsspelarna

Hilding Bosson och William Andersson åker till skolorna och håller träningspass på idrottslektionerna. Under aktiviteterna vill man få in vikten av samarbete och trygghet hos barnen.

– Vi brukar börja med en hinderbana för att träna koordinationen, sen fortsätter vi med samarbetsövningar och roliga aktiviteter med goalchabollen, en handboll som är mjuk och inte studsar. Ofta avslutar vi sedan med att spela lite handboll också, berättar Hilding Bosson.

– Vi är också med på olika rastaktiviteter för att inspirera och uppmuntra barnen till att röra sig. Det är verkligen jätteroligt att se hur snabbt och enkelt barnen tar till sig det vi visar och pratar om. Pedagogerna berättar också att de märker vilken rörelseglädje barnen smittas med, säger William Andersson.

Skolorna får också bollar, nät och material som ska inspirera till fler och nya aktiviteter för barnen.

– Det är en sådan oerhörd glädje att se barnen med en goalchaboll i handen. De vågar skjuta och passa bollen på ett bra sätt till varandra, helt utan rädsla. Näten som skolorna får är så kallade reboundernät, ett nät där bollarna studsar tillbaka av sig själva. Med hjälp av näten lockas barnen till många olika samarbetsövningar, säger Peter Wadbro, projektledare i IFK Kristianstad.

Projektet fortsätter efter VM

Under höstlövet genomfördes en särskild handbollsdag i Hand the Balls anda i Kristianstad Arena.

– Ett sextiotal barn fick möjlighet att både prova på sporten handboll och testa att spela rullstolshandboll i samarbete med IFK Kristianstads parahandbollssektion. Det var riktigt roligt att se alla barnen hitta glädje i rörelsen, egentligen är ju inte målet att få fler barn att spela handboll, utan att få fler barn att röra sig, berättar Henrik Alvesson.

Fram till mars 2023 kommer strax över 200 idrottslektioner ha genomförts för imponerande 2 000 barn.

– Men projektet slutar inte efter VM, utan vi kommer att fortsätta för att ge fler barn möjlighet till idrott och rörelse. Och förhoppningsvis får fler barn och ungdomar också upp ögonen för sporten handboll, även om det egentligen inte är huvudsyftet, avslutar Peter Wadbro.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.