Grattis Kristianstad till 406 år

Uppdaterad:den 22 maj 2020 11:23Arkiverad

Hurra, hurra, hurra för Kristianstad som i dag fyller 406 år som stad. Firandet blir det lugnaste i mannaminne, men den nya Skåneleden SL6 Vattenriket är en fin present till staden i Vattenriket och alla dess invånare och besökare.

Vy över Stora torg
Kristianstad firar 406 år den 22 maj 2020.

Inte många städer kan som Kristianstad stoltsera med en tydlig födelsedag. Men här finns ingen tvekan om startpunkten för staden. Den 22 maj 1614 undertecknade den danske kungen Christian IV fundationsbrevet och staden på Allön kunde börja byggas upp.

Kristianstads födelsedag har genom åren firats med festligheter av olika slag. Planen för året var att Kulturnatt Kristianstad skulle bjuda på massor av musik och evenemang, men som så mycket annat har den blivit framflyttad i coronasmittans tidevarv. Även kommunens traditionella uppvaktning av trotjänare som arbetat 25 år i kommunens tjänst har blivit framflyttad. De nära 130 25-årsjubilarerna får vänta på jubileumsmiddagen tills restriktionerna har lättat.

Kristianstad har tagit sig egenom många kriser och tuffa tider genom historien och kommer att ta sig igenom även coronapandemin.

En ljuspunkt på årets födelsedag är i alla fall att den nya etappen av Skåneleden genom Vattenriket står klar och kunde invigas denna dag, om än i blygsamt format.

Invigning av Skåneleden SL6
Kommunalrådet Pierre Månsson svarade tillsammans med Vattenrikets  natur- och friluftstekniker Håkan Östberg och Anna Jähnke, ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd, för invigningen av den nya etappen på Skåneleden på Lingenäset.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.