Gömt eller glömt på Arkivens dag

Uppdaterad:den 8 november 2019 13:12Arkiverad

Arkiven kan ses som samhällets gemensamma minne, men detta minne har sina brister. En bild kan till exempel vara underligt stum när vi glömt vad den föreställer, vad som händer eller vilka människor som är med. På arkivens dag den 9 november behöver vi din hjälp för att minnas det vi har glömt.

Några kvinnor sorterar paket. Foto: Polyfoto
Hjälp oss att minnas det som finns på bilderna i våra arkiv. Foto: Polyfoto

På Regionsmuseet i Kristianstad har vi samlat bilder ur våra arkiv i en utställning. Vi behöver din hjälp att veta mer om bilderna. Var du där när bilden togs eller känner du någon på fotografiet? Får bilden dig att minnas något annat, en händelse, person eller företeelse som du gärna vill berätta mer om? Låt oss ta del av din historia.

Utställningen passar också dig som är nyfiken på det gamla Kristianstad med omnejd.

Program för Arkivens dag 9 november

11–14, fotoutställning "Fjälkinge förr och nu" Plats:  Folkrörelsernas arkiv, Tivolibadsgatan 2 i Kristianstad.

11–17, fotoutställning "Gömt eller glömt? Hjälp oss att minnas". Plats: Regionmuseet

11 – 17, Kristianstadsbygdens släktforskarförening svarar på dina frågor om släktforskning och ger dig tips om hur du kan hitta dina förfäder. Plats: Regionmuseet

15 – 16, föredrag "Tillfälligheter och eldsjälar räddar vårt fotografiska kulturarv". Plats: Regionmuseet.

Fotohistorikern Eva Dahlman berättar om hur fotografen Sven Johansson räddade bygdefotografernas glasplåtar från vindar och uthus och skapade Limasamlingen, och om hur Lundafotografen Ida Ekelunds negativ från 1920-talet hittades under golvbrädorna vid en lägenhetsrenovering 2012. Hur tar vi hand om vårt fotografiska kulturarv och vad händer med alla de bilder vi tar idag?

Om Arkivens dag

Arkivens dag är ett årligen återkommande evenemang som äger rum den andra lördagen i november. Då håller flera av Sveriges arkiv öppet hus för att berätta om sin verksamhet. Temat för Arkivens dag 2019 är ”Gömt eller glömt?”.

Arkivens dag i Kristianstad är ett samarbete mellan Kristianstads kommuns kommunarkiv, Regionmuseet Kristianstad, Folkrörelsernas arkiv i Kristianstad och Kristianstadsbygdens släktforskarförening.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.