Gemensam cykeltur med bra diskussioner

Uppdaterad:den 7 juni 2023 10:40Arkiverad

Ett gäng rutinerade cyklister tog med sig representanter för kommunen på en rejäl cykeltur genom Kristianstads kommun. Målet var att titta på både bra och dåliga trafiklösningar och diskutera förbättringar för cyklister.

Pausande cyklister
På Vilan gjorde cyklisterna ett stopp för att diskutera hur framkomligheten för cyklar kan göras smidigare och säkrare.

Engagerade medborgare och föreningsaktiva i Kristianstad bjöd under fredagen ut politiker och tjänstepersoner från Kristianstads kommun för att uppleva centrala Kristianstad från cykelsadeln. Syftet var att få en samsyn kring olika platser och stråk i centrum och vilka situationer som kan uppkomma för cyklister, oskyddade trafikanter och bilister.

Starten gick från Stora torg över naturumsbron, via Rörvägen mot Önnestad. Där vände sällskapet tillbaka mot staden längs och över Långebrogatan mot CSK och Hammar. Efter ett lunchstopp gick färden tillbaka till centrum via Prästallén. Sällskapet stannade till vid ett par platser för att särskilt belysa problem och diskutera lösningar tillsammans.

Kristianstads kommun har som mål om att andelen resor med cykel ska öka.

– Det finns stora samhällsekonomiska vinster med att flytta resor från bil till cykel. Det är också bra ur hälso- och klimatsynpunkt. Och dessutom är det ju härligt att cykla, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm, som fann utflykten väldigt givande.

 Arrangörerna av cykelturen hade en tydlig utgångspunkt. Om cykel ska vara ett relevant och attraktivt alternativ för fler så behöver det finnas trygga, gena och säkra cykelvägar. Det behöver också finnas tydlighet vid överfarter, bra cykelställ och tydlig vägvisning. Sådana åtgärder gynnar inte bara cyklister, utan ger alla trafikanter på hjul och till fots en trevligare och tryggare resa.

– Vi vill rikta ett stort tack till Extinction Rebellion Kristianstad, Cykelfrämjandet Kristianstad och Naturskyddsföreningen Kristianstad-Bromölla för en mycket trevlig cykeltur och för bra diskussioner, säger Linnéa Skoogh, som arbetar för att göra Kristianstad klimatneutralt som kommunens processledare för Viable Cities.

Linnéa Skoog deltog i cykelturen som representant för kommunen tillsammans med kommunalrådet Camilla Palm, oppositionsrådet Ulrika Tollgren, trafikplaneraren Åsa Hammarstedt, planeringsingenjören Alva Wahlström.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.