Gamlegårdens bibliotek och  After School är vinnare

Uppdaterad:den 25 november 2021 08:37Arkiverad

Vid en ceremoni på Dunkers kulturhus i Helsingborg igår, tog glada och stolta barn och vuxna emot Region Skånes utmärkelse ”Kulturpaletten” och 100 000 kr för utvecklingsarbetet med After School på Gamlegårdens bibliotek.

Prisutdelning av Kulturpaletten till Gamlegårdens bibliotek och After School
Magnus Lunderquist, ordförande i kulturnämnden Region Skåne delar ut priset till Alma Abuzarad, Edina Cosabic, Ilona Geiger, Sarah Granholm och Alva, Alexander Magnusson och Hassan Ali Mahmoud

”Årets kulturpalettmottagare 2021 har utvecklat en mötesplats med ett brett utbud av kulturella aktiviteter för barn i nio- till tioårsåldern. Sedan 2018 arbetar personalen med stort engagemang och ihärdighet för att nå ut till alla barn i området. Verksamheten har utvecklats till en kravlös mötesplats med hög kvalitet för, med och av barn och unga. Barns röster tas på största allvar, vilket bland annat har resulterat i ett politiskt beslut att platsen är öppen exklusivt för barnen två eftermiddagar i veckan.”

Med den motiveringen fick barnen från Gamlegården ta emot priset av kulturnämndens ordförande Magnus Lunderquist.

Ett stort gäng från Kristianstad var på plats när vinnaren av Kulturpaletten skulle utses: föräldralediga projektledare Sarah Granholm med dottern Alva, nuvarande projektledare Marcus Cato, projektassistent Hassan Ali Mahmoud, Alexander Magnusson bibliotekarie på Gamlegårdens bibliotek, barnen Alma Abuzarad och Edina Cosabic, kulturpedagogerna Ilona Geiger och Maher Abdel Aziz, bibliotekarierna Mimmi Ly, Camilla Nilsson, Helén Hellberg. Bibliotekschef Magdalena Jepsson, ansvarig för filialbiblioteken Pernilla Tomasson, förvaltningschef Ulrika Cedell och kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Olsson.

Paletten 20211124_160052 345x.jpg

Alma Abuzarad, Edina Cosabic och Ilona Geiger

Stor glädje utbröt bland alla i projektet när de förstod att de vunnit. Alma, ett av barnen, säger - Det känns bra att ha vunnit priset. Vi var väl värda priset. Men det var roligare att göra filmen än att se den. När filmen spelades upp fnittrade barnen jättemycket, eftersom de inte sett den tidigare och tyckte att det var pinsamt att se sig själva.

Edina, som ofta och gärna deltar i After School-aktiviteterna, tycker att det bästa med After School är att de får göra många olika saker. - Vi får lära känna nya människor. Det absolut roligaste vi har fått göra på After School är Slime. Det var nåt vi alla önskade att få göra, säger Edina.

Det känns fantastiskt roligt, säger Ilona en av kulturpedagogerna som jobbar med After School. Det bästa med att arbeta med After School är att få lära känna barnen och att ha möjlighet att anpassa verksamheten efter vad de önskar, samt att ta del av deras perspektiv.

Projektledare Marcus ger uttryck för sin glädje. - Att Gamlegårdens biblioteks arbete med After School uppmärksammas känns helt fantastiskt. Framförallt att vi prisas för vårt arbete kring medskapande och delaktighet, då det centrala i verksamheten är att involvera barnen och få med dem i beslutsprocessen. Exempelvis den film vi nu gjort kring After School, där barnen fått vara en aktiv del i filmandet. Eller att Gamlegårdens bibliotek numera har två eftermiddagar i veckan som är barnens bibliotek. Där biblioteket bara är öppet för barnen. Det är efter en direkt önskan från dem och en del av det trygghetsskapande arbetet.

Alexander o Camilla 20211124_162509 345x.jpg

Alexander Magnusson och Cecilia Nilsson, bibliotekarier på Gamlegårdens bibliotek

Att också få lite positivt uppmärksamhet om allt gott som görs på Gamlegården känns bra. Vi är bara en av alla de verksamheter som finns på området som gör skillnad. Det skulle behöva lyftas fram mer.

Vidare säger Marcus att de övriga nominerade också var väldigt värda priset och redan innan dagens fika hade de bestämt att inleda ett framtida samarbete med Muralcentralen, en av de andra verksamheterna som var nominerade.

Gänget fick naturligtvis frågan om vad de ska göra med vinstpengarna. För alla inblandade är svaret lika självklart. Det får barnen vara med och bestämma!

På måndagens After School blir det tårta, det är ett som är säkert!

Maher o Ilona 345x.jpg

Maher Abdel Aziz och Ilona Geiger

Maher och Ilona projektledde 33 barn från Gamlegården att producera filmen om After School som visades vid prisutdelningen. Du kan titta på den via länken under relaterad information.

Fakta om Kulturpaletten

Region Skånes Kulturpalett är från och med 2021 ett verksamhetspris som är knutet till utvecklingsområdena i Regional kulturplan för Skåne 2021-2024: Konstnärligt skapande, Delaktighet och medskapande, Kulturens rum och platser, Barns och ungas rätt till kultur samt Digital utveckling. Kulturpaletten ska varje år att ha fokus på ett av utvecklingsområdena i kulturplanen och 2021 lyfts utvecklingsområdet Delaktighet och medskapande.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.