Företagskonkurs påverkar vägombyggnad på Härlöv

den 23 november 2021 14:21Arkiverad

På måndagen fick kommunen information att det stora danska anläggningsföretaget Barslund A/S försatts i konkurs. Alla deras pågående arbeten står därför stilla. I Kristianstad påverkas vägombyggnaden på Härlöv.

Trafiksituationen har länge varit ansträngd i västra Kristianstad. Därför har kommunen bland annat ersatt den stora fyrvägskorsningen på Långebro med en ny cirkulationsplats och I somras påbörjades en vägombyggnad längre väster ut på Härlöv.

Det stora danska anläggningsföretaget Barslund vann upphandlingen för Härlöv och bygget har pågått sedan försommaren. Om tre veckor skulle arbetet stå helt färdigt, men på måndagen fick kommunen oväntat information att Barslund A/S försatts i konkurs och att alla deras arbeten därför står stilla.

- Det var mycket överraskande nyheter. Vårt projekt befinner sig i slutfas och den nya informationen gör att vi behöver planera om nu, säger Henrik Wester, informatör på kommunens tekniska förvaltning.

De utförda arbetena betalas genom en överenskommen betalningsplan, vilket innebär att kommunen inte ligger ute med pengar för arbete som nu eventuellt inte utförs.

- Det vi gör nu är en så kallad riskbedömning för tredje man. Det innebär att vi säkrar upp eventuella akuta situationer i området som kan till olyckor och det pågår redan. Sedan har vi entreprenadjuridiska frågor att reda ut med Barslund eller deras konkursförvaltare. Svaren avgör hur vi sedan kan gå vidare för att färdigställa projektet, säger Henrik Wester och fortsätter:

- Tillgängligheten för trafikanterna som fungerat bra under byggets omständigheter blir inte sämre av det inträffade, men vi arbetar ju givetvis för att bli klara i området så snart och så smidigt som möjligt så vi kan utnyttja den större kapaciteten i det färdiga vägnätet, säger Henrik Wester.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.