Kompetensfrågan i centrum

Uppdaterad:den 25 mars 2019 16:27Arkiverad

Veckans företagsbesök gick till Jonas Folkesson Klimatservice på Industrigatan i Kristianstad och till Knislinge Mekaniska på Hedentorp. Två företag i varsin bransch – men med likartad problematik: Man har svårt att hitta rätt kompetens att anställa.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) och näringslivschef Pernilla Blixt tillsammans med Jonas Folkesson, ägare till JFK på Industrigatan i Kristianstad.
Kommunalrådet Pierre Månsson (L) och näringslivschef Pernilla Blixt tillsammans med Jonas Folkesson, ägare till JFK på Industrigatan i Kristianstad.

iskussionerna under båda företagsbesöken rörde mycket just kompetensförsörjningen. Hur ska man hitta utbildad personal med rätt inställning för jobbet? Båda företagen var ense: Bara grundkompetensen finns kan mycket av utbildningarna ske internt på företagen.

”Just nu är det svårigheten att hitta folk som hindrar oss från att växa ännu mer”, säger Carl Lineke på Knislinge Mekaniska.

Knislinge Mek har i dag 30 anställda, och över hälften av produktionen går på export över hela världen. Kunderna är allt från de små lokala lantbrukarna i Kristianstadstrakten till stora företag i Malaysia eller Kanada.

Jonas Folkesson har drivit sitt företag, inom ventilationsbranschen, i 20 år. Beslutet att växa fattade Jonas Folkesson för tre år sedan, och sen dess har företaget utsetts till Gasellföretag både 2017 och 2018.

”Målet är att fortsätta tillväxtresan”, säger Jonas.

Carl Lineke på Knislinge Mekaniska hade gärna ökat personalstyrkan från 30 till 45 personer om han hittat rätt kompetens att anställa.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.