Företagsamheten ökar i Kristianstad

den 15 mars 2019 13:22Arkiverad

Skåne har sjätte högsta företagsamheten i riket, och i Kristianstad kommun har företagsamheten ökat det senaste året. Men generellt är företagsamheten i Sverige just nu oroväckande låg enligt statistiken från Svenskt Näringsliv.

Företagsamheten ökar i Kristianstad. Bilden är från näringslivsdagen på flygplatsen i september 2018 där runt 700 företagare från regionen samlats.
Företagsamheten ökar i Kristianstad. Bilden är från näringslivsdagen på flygplatsen i september 2018 där runt 700 företagare från regionen samlats.

Svenskt Näringsliv mäter sedan tio år tillbaka antalet företagsamma personer i landet. Med företagsam menas en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd alternativt ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. All statistik hämtas från UC.

I år visar resultatet på en oroväckande trend. Andelen personer som blev företagsamma under 2018 sjunker jämfört med tidigare år och är nu den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades.

Noterbart är också att andelen kvinnor som väljer att starta företag minskar. Andelen företagsamma unga har också sjunkit om man tittar på statistiken för landet som helhet.

 

Sett till Skåne så ökar företagsamheten i 14 av länets 33 kommuner. Kristianstad är en av kommunerna där företagsamheten ökar – även om det bara är med 0,1 procent jämfört med fjolårets mätning.

Kristianstad ligger dessutom under såväl riks- som Skånesnitt när det gäller antal företagsamma personer. 11,2 procent av befolkningen i kommunen är företagsamma – siffran för Sverige är 12,4 procent, och för Skåne 12,0 procent.

Andelen företagsamma unga är också låg för Kristianstad: 4,6 procent – att jämföra med exempelvis Hörby, som har 7,8 procent i andel unga företagsamma.

När det gäller nyföretagsamheten ligger Kristianstad också under snittet: 8,9 nyföretagsamma på 1000 invånare. Skånesnittet ligger på 10,1, rikssnittet en tiondels procentenhet högre.

Positivt är dock att nyföretagandet i Kristianstad visar en ökning (+ 0,1 jämfört med 2017), samt att en relativt stor andel av nyföretagarna är unga (10,2 procent).

 

Ungefär var femte företagsam person i Sverige är över 64 år. Kristianstad ligger lite över rikssnittet också där med 22,1 procent av de företagsamma över 64 år – något som kanske inte är överraskande med tanke på att det bor förhållandevis många äldre personer i Kristianstads kommun.  

Många nya företag försvinner efter ett tag. Men när det gäller överlevnadsgraden på företag i Kristianstad kommun ligger man bra till: Efter fem år finns 67,4 procent av företagen kvar vilket är över såväl rikssnittet (66,8 procent) som genomsnittet för Skåne (63,5 procent). Noterbart är att grannkommunen Östra Göinge är i särklass bäst på att få sina företag att överleva: Här är överlevnadsgraden 75 procent efter fem år.

Källa: Svenskt Näringsliv

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.