Fett och matoljor i avloppen är ett växande problem

Uppdaterad:den 3 december 2021 15:39Arkiverad

Fett och olika typer av matoljor som sätter igen avloppen är ett växande problem i hela Sverige, så också i Kristianstad.

Fett tillsammans med andra produkter kan bilda rejäla proppar i avloppsrören.
Fett tillsammans med andra produkter kan bilda rejäla proppar i avloppsrören.

Världstoalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och uppmärksammas varje höst. Då uppmärksammas att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett och vilka hälsoproblem det innebär. I Sverige har vi ett välfungerande avlopp, men istället ett annat problem – att fel saker spolas ned och skapar stopp i avloppet. Fett är ett av de största problemen.

- Det är ett problem som växer. Vi har ett annat tillvägagångssätt vad gäller matlagning idag. Det används mer fett och olika typer av oljor i matlagningen. Det sätter igen våra avloppsrör, säger Kaj Nero på tekniska förvaltningen.

Fettet bildar en hård hinna i rören när det blir stillastående, särskilt när det är kallare ute. Det blir hårt som cement, minskar rörens dimension och till slut blir det stopp.

Det är viktigt att komma ihåg att det bara är tre saker som får spolas ner i toaletten – kiss, bajs och toalettpapper. Det spolas även ned många saker som inte hör hemma i avloppet, så kallad ”fulspolning”, exempelvis plåster, förpackningar, kondomer, tamponger, men också kemiska produkter som aceton, lacknafta, färgrester och läkemedel.

- De flesta fulspolningar sker inte med ont uppsåt, utan snarare av ren okunskap eller lättja. Häll inte fettet i avloppet, utan torka ur stekpannan och släng pappret, alternativt slå i fettet i en dunk och släng i restavfallet. Då sparar vi våra gemensamma pengar, säger Kaj Nero.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.