Festligt firande på nationaldagen

Uppdaterad:den 7 juni 2023 11:58Arkiverad

Solen sken och hundratals små blågula flaggor viftade. Många kom till Tivoliparken för att fira nationaldagen i Kristianstad.

Människor i Tivoliparken
Fanorna vajade och folk njöt på bänkar och picknickfiltar i solskenet framför Tivoliparkens scen.

Kommunfullmäktiges ordförande Bo Silverbern höll ett tal till alla nya svenska medborgare.

Ett fantastiskt sommarväder, en 500-årsfirande nation, ett välkomnande av nya medborgare och ett scenprogram med allt från körsång till trolleri. Det var säkert många faktorer som samverkade till ovanligt många nationaldagsfirare fyllde Tivoliparken på tisdagen den 6 juni.

Nationaldagsfirandet inleddes med en marsch från Stora torg till Tivoliparken med mycket flaggviftande.

Bo Silverbern och Lena Olsson hjälptes åt att lämna över en svensk flagga till Pernilla Nordholm från Tollarps byalag.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Olsson välkomnade och höll ihop programmet på Tivoliparkens scen. Där kunde hon bland annat välkomna årets nationaldagstalare Henrik Borg från Regionmuseet, Kristianstads storband, Christianstads motettkör, Kristianstadsflickornas barntrupp och trollkarlen Douglas Nordenbelt och dessutom Pernilla Nordholm från Tollarps byalag, som fick ta emot en svensk flagga.

För första gången firades också nyblivna medborgare i samband med firandet i Tivoliparken. Sedan 2016 har alla som fått svenskt medborgarskap det senaste året bjudits in till en särskild ceremoni i rådhuset på nationaldagen, men i takt med att allt fler har hörsammat inbjudan har lokalerna blivit för trånga. Därför bjöds de nu i stället till Tivoliparken, där kommunfullmäktiges ordförande Bo Silverbern höll ett tal och där de efter programmet fick diplom och en enkel fika.

När underhållningen i parken var över fortsatte musiken att klinga utanför naturum Vattenriket. Här bjöds det traditionsenligt på musik i redet på nationaldagen. Christianstad symfoniker svarade för musiken med Händels Water Music som huvudnummer.

Nya svenska medborgare fick diplom och fika av bland andra kommunfullmäktiges förste vice ordförande Annelie Karlsson.

Omkring 400 personer samlades i redet och på bron för att lyssna till hur kompositören Georg Friedrich Händel fångade vattnet i sin musik.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.