Farligt nattbad ska stoppas

Uppdaterad:den 10 juni 2022 16:39Arkiverad

I morgon öppnar badet i Tollarp, men den senaste tiden har det varit stökigt kring badet. Kommunen tar krafttag för att stoppa farligt och olagligt nattbad. Föräldrar uppmanas att ha koll på sina ungdomar. Nattbadare blir polisanmälda.

Om inte förbudsskyltarna respekteras kan det bli stora konsekvenser.
Om inte förbudsskyltarna respekteras kan det bli stora konsekvenser.

Redan innan badsäsongen har startat har Tollarpsbadet utsatts för skadegörelse och intrång. Nu sätter Kristianstads kommun in extra väktare och skärper tonen mot Tollarpsborna.

– Både föräldrar och ungdomar måste förstå att nattbad inte är en kul grej, utan att det är livsfarligt och något som förstör för alla, säger kommunens drog- och brottsförebyggande samordnare Anna Nordin.

För ett par år sedan hade Tollarpsbadet stora problem med vandalisering, skadegörelse och tjuvbad på kvällar och nätter. När skräp och glasskärvor hamnar i bassängerna måste badet stängas för sanering. Sommaren 2020 tvingades kommunen lägga hundratusentals kronor av skattepengar på bevakning och reparationer. Inte förrän ett större antal föräldrar samlade ihop sig för nattvandringar lugnade det ner sig igen.

– Vi hoppas på att föräldrarna i Tollarp än en gång kan mobilisera sig. Det är ju deras egna barn som riskerar livet om det här får fortsätta. Ungdomarna utsätter sig för fara vid nattbad, särskilt om det finns alkohol och droger med i bilden. Dessutom är ett uppklippt hål i staketet livsfarligt om det upptäcks av mindre barn som tar sig in till de vattenfyllda bassängerna, säger Anna Nordin.

Att ta sig in på friluftsbaden efter stängning betraktas enligt lagen som ett olaga intrång. Kommunen sätter nu in ökad bevakning runt sina friluftsbad och väktare som påträffar obehöriga kommer att rapportera till polisen. Om inkräktarna har orsakat skador kan de själva eller deras föräldrar bli skadeståndsskyldiga.

– Friluftsbaden är en fantastisk tillgång för alla åldrar under sommaren och det borde ligga i allas intresse att vara rädda om dem. Kommunen satsar nu på att stoppa förstörelsen innan den eskalerar, men det är svårt om inte lokalbefolkningen också ställer upp, säger Anna Nordin.

Du som vill anmäla dig till nattvandring i Tollarp kan kontakta Fältgruppen 044-13 60 79 eller skriva till info@nattvandring.nu och meddela att du vill komma i kontakt med Tollarpsgruppen.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.