Farled på gång för Hammarsjön

den 14 juni 2019 15:25Arkiverad

Hammarsjön, strax söder om Kristianstad, är grund och därför har det efterfrågats att kommunen ska märka upp en farled över sjön. Snart är önskemålet verklighet - i digital form.

De senaste dagarna har en liten farkost rört sig systematiskt över delar av Hammarsjön. Den används för att kartlägga botten och underlaget kommer sedan användas för att ta fram en farled över Hammarsjön, någonting som efterfrågats av båtentusiaster under längre tid.

- Vi kartlägger botten just nu, informationen om djupet använder vi sedan för att rita ut en rekommenderad farled, säger Jonas Schrevelius, arbetschef på kommunens tekniska förvaltning C4 Teknik.

Hammarsjöns botten kartläggs digitalt för  att en farled ska kunna laddas ned till GPS av båtentusiaster.

Hammarsjön är en mycket grund sjö och därför kommer farleden att förutsätta kort rigg på de motorbåtar som ska använda den. Det grunda vattnet är också anledning till att den inte kommer inte kan märkas ut fysiskt i nuläget.

– Vi kommer att använda det digitala underlaget för att undersöka om vi kan märka ut farleden fysiskt längre fram. Eftersom vi inte kan göra det i nuläget så får vi använda plan B för att möta efterfrågan på en farled i Hammarsjön. Farleden kommer att finnas tillgänglig som fil att ladda ned i sin GPS via kommunens webbplats. Vi hoppas att vi kan ha den klar för nedladdning under juli månad, säger Jonas Schrevelius.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.