Evenemang lockar besökare och ökar tillväxten

Uppdaterad:den 27 februari 2019 07:50Arkiverad

I Kristianstads kommun har vi haft ett spännande evenemangsår bakom oss med allt från melodifestival och beachhandboll till  SM i luftpistol och VM i agility. En rapport visar att åtta stora evenemang under 2018 lockade över 100 000 besökare och skapade omsättning på över 210 miljoner kronor.

Ett av de åtta evenemang som undersöktes var VM i agility.
Ett av de åtta evenemang som undersöktes var VM i agility.

Över 100 000 besökare kom till de åtta evenemang som undersökts av  Upplevelseinstitutet på uppdrag av Kristianstads kommun och Event in Skåne. Av de 107 500 besökarna var cirka 25 000 deltagare i evenemangen och resterande 80 000 publik eller besökare.

– Evenemangen är viktiga för kommunens attraktion och utveckling, inte minst för vårt lokala näringsliv. Det handlar inte om att vi tror att ett enskilt evenemang ska sätta Kristianstad på kartan, utan om att våra invånare och besökare känner att det händer mycket i Kristianstad och att evenemangsarrangörer ska se oss som ett starkt alternativ, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

Vilka evenemang som inkluderas i rapporten

Åtta evenemang var med i undersökningen. Det var melodifestivalen, Åhus Beach Handboll, svenskt mästerskap i luftpistolskytte, Åhus Beach Fotboll, Nordiska mästerskapen för islandshästar, motortävlingen Rotax, Karting World Cup och VM i agility.

– Det är bra evenemang att ha som referensexempel för fortsatt utveckling av kommunens stöd till arrangörer. Vi valde att undersöka dessa evenemang då de tydligt lockade turister utifrån och drygt hälften av alla besökare hade övernattningar, vilket är bra ur ett turistekonomiskt perspektiv, säger Anders Olsson, planeringsstrateg.

Utvecklingsområde framåt

Rapporten ska användas som ett underlag för att göra framtida evenemang ännu attraktivare.

– För att göra våra evenemang mer välbesökta måste vi skapa ännu bättre marknadsföring inför evenemangen. Både för besökare som finns i närområdet och för dem som kommer utifrån vår region, säger Anders Olsson, planeringsstrateg.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.