Europas bästa damproffs i golf samlade i Åhus

den 2 september 2021 16:19Arkiverad

Det var 35 år sedan sist. Men nu spelas det åter Europatourgolf på Kristianstads GK i Åhus. I helgen avgörs Creekhouse Ladies Open, en av tävlingarna på damernas Europatour LET.

Europas 126 bästa spelare inom damgolfen är i helgen samlade i Åhus för att spela Creekhouse Ladies Open. Det är den första Europatourtävlingen i Åhus på 35 år.
Europas 126 bästa spelare inom damgolfen är i helgen samlade i Åhus för att spela Creekhouse Ladies Open. Det är den första Europatourtävlingen i Åhus på 35 år.

Den svenska majorvinnaren Pernilla Lindberg. Solhiem Cup-stjärnan Caroline Hedwall. Kommande supertalanger som Linn Grant och Maja Stark. Det är ett mycket starkt startfält som nu peggar upp på Åhus Östra för att spela Europatourgolf.

Och hittills har arrangemanget varit succé. Såväl spelare som sponsorer är mycket nöjda med arrangemanget, och banan Åhus East, som varsamt renoverades av Pierre Fulke och Adam Mednicksson för några år sedan fick idel superlativer för såväl skick som design. Första speldagen strålade också solen, och det var dessutom nästan vindstilla – något av drömväder för en golfspelare.

- Det svider rejält att inte kunna vara med här, banan är helt fantastisk och det hade känts som att få spela på hemmaplan. Det är väldigt roligt att Europatourtävlingar spelas i Sverige igen, säger Camilla Lennarth, golfproffs och tidigare Europatourvinnare, som just nu går skadad men som fanns på plats i Åhus under tävlingsdagarna.

126 spelare från hela Europa har samlats i Åhus för att göra upp om de 400 000 Euro som finns i prispotten – en prissumma som placerar Creekhouse Ladies Open bland topptävlingarna på damernas Europatour. Tävlingen arrangeras av Creekhouse management i samarbete med Kristianstads Golfklubb, Kristianstads kommun och Event in Skåne.

- Det här är ett fantastiskt exempel på hur man kan marknadsföra golfen, inte minst damgolfen på proffsnivå. Banan är i toppskick, arrangemanget fungerar jättebra och det kommer en otrolig massa riktigt bra golftjejer hit och spelar, sa Gunnar Håkansson, generalsekreterare i Svenska Golfförbundet vid den träff som Event Skåne hade under första speldagen.

Kommande helg är enormt evenemangstät i Kristianstad. Förutom LET-tävlingen i Åhus avgörs också VM i Karting på Åsum Ring, SM i Motocross på Ripabanan och det är dessutom matdagar.

- Evenemangen är viktiga för regionen som helhet, både genom att vi får hit fler besökare och genom att vi visar Kristianstads bästa sida också för de som bor och verkar i närområdet, säger Pierre Månsson, (L), kommunalråd.

Också för näringslivet är evenemangen viktiga:

- Evenemangen har en viktig roll i att få näringslivet att må bra och fortsätta växa, säger Tina Gunnarsson, näringslivschef i Kristianstads kommun.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.