Ett lyft för Kristianstad

Uppdaterad:den 21 mars 2019 08:20Arkiverad

Tidigt på onsdagsmorgonen lyftes det 60 ton tunga brospannet på plats som ska binda samman Linnérundan över Härlövsängaleden.

Linnérundan är ett populärt friluftsstråk som binder ihop biosfärområdet vattenriket, den historiska Lillö borg och stadskärnan genom ett runda på cirka sex kilometer. Rundan korsar den tungt trafikerade Härlövsängaleden och 2016 tog tekniska nämnden emot ett medborgarförslag 2016 om att förbättra möjligheterna att passera platsen. Det beslutades att platsen skulle förses med en bro.

Bygget påbörjades i november 2018 och på tisdagskvällen den 19 mars 2019 påbörjades förberedelserna inför lyftet av det 60 ton tunga brospannet som ska knyta ihop Linnérundan. En kran av modell större rullades in på platsen vid niotiden och strax därpå ankom två lastbilar lastade med 80 ton motviktstyngder.

– Kranen med tyngderna och last väger totalt 260 ton, säger Niclas Johansson på Gatu och Väg Väst AB, samtidigt som han pustar ut efter att ha fått reda på ett hydraul-haveri på den gigantiska kranen har kunnat åtgärdas snabbt.

Mycket förberedelser inför tungt lyft

Innan lyftet kunde göras måste kranen och marken förberedas. Stora plåtar lades ut för att fördela den enorma tyngden från kranen och dess last. Därefter lastas motvikten på och brospannet fästes med fyra stora schackel.

Fyra stora schackel kopplade samman bron med den stora lyftkranen.

När bron väl var i luften gjordes vridningen av fyra anläggningsarbetare med varsitt rep. Nu ligger brospannet på plats. Bron är 5 meter hög, 60 meter lång och är byggd till stora delar i trä. Slutbesiktning kommer att ske veckan efter påsk och på kommunens födelsedag den 22 maj invigs den.

Nedan kan du se ett videoklipp när bron lades på plats.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.