Elda rätt i vinter

den 7 oktober 2022 14:33Arkiverad

När mörkret kryper närmare är vi många som gärna tänder en brasa. Och visst är det mysigt att krypa upp i soffan framför en eld när det är ruggigt ute. Men en brasa kan också skapa besvär för både människors hälsa och naturen vi lever i. Därför är det viktigt att du eldar rätt i vinter.

För såväl förbränning som människors hälsa och vår miljö är det viktigt att du bara eldar med torr brasved. Foto Kristianstads kommun.
För såväl förbränning som människors hälsa och vår miljö är det viktigt att du bara eldar med torr brasved. Foto Kristianstads kommun.

När du eldar i tätbebyggda områden kan röken orsaka besvär i luftvägar och slemhinnor för närboende. Det är när förbränningen är dålig som röken kan orsaka problem. Men det finns enkla knep som du kan göra för att få en så bra förbränning som möjligt.

Om du har en bra förbränning så är röken som kommer ut nästan helt osynlig. Varma dagar syns den som värmedaller och kalla dagar är röken vit. Har din rök en annan färg så är förbränningen inte bra varken för din hälsa eller naturen runt omkring. Så gå ut och titta på hur röken från din skorsten ser ut.

Tips för en bra förbränning

  • Använd bara torr brasved som är avsedd för kamin eller liknande eldstäder när du eldar. Fuktig ved ger ökade utsläpp och sämre förbränning.

  • Elda absolut inte avfall. Det är förbjudet eftersom det kan orsaka stora skador på miljön och människors hälsa.

  • Korslägg veden luftigt som en fyrkant och tänd i toppen.

  • Se till att lufttillförseln är tillräcklig.

  • Se till att du har en ordentlig glödbädd innan du lägger på mer ved.

  • Följ råden och rekommendationerna för hur du bäst eldar i din kamin eller panna. Det skiljer sig åt hur mycket och ofta du kan elda beroende på vilken sorts eldningsanläggning du har. Tänk på brandrisken. Sämre förbränning  kan leda till soteld.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.