Djurliv på rådhustrappan

Uppdaterad:den 14 maj 2018 17:36

Rådhus Skåne är sedan 2014 arbetsplats åt cirka 700 tjänstemän på Kristianstads kommun och Region Skåne. Sedan en tid tillbaka har en även en gräsandshona upptäckt det fina huset mitt i stan och bosatt sig i planteringsurnan på rådhustrappan.

Planteringen på Rådhus Skånes trappa har fått en hyresgäst...
Planteringen på Rådhus Skånes trappa har fått en hyresgäst...

Sedan mitten av april så har en andhona ruvat på sina ägg på bästa läge mitt på rådhustrappan och nu har det kläckts elva små puffiga andungar.

- Det händer då och då att änderna placerar sina bon i planteringar och andra udda platser runt om i staden, men urnan på rådhustrappan var ju ett speciellt val, säger Hans Cronert, naturvårdsförvaltare på kommunen.

Elva små andungar har kläckts i planeringen på Rådhus Skånes trappa.

Gräsänder bildar par under hösten och äggen läggs mellan mars och juli. De lägger inte sina ägg direkt vid vattenbrynet utan istället vid väl dolt en bit ifrån vattnet. Honan ruvar äggen i 21 - 28 dagar i ett bo som hon klär in i dun från sin egen fjäderdräkt. När ungarna kläckts följer de mamman till närmaste vattensamling och blir flygfärdiga efter 50 - 60 dagar.

Nu har den lilla familjen precis flyttat ur sitt bo och är på väg genom staden mot vattnet . Som alla vilda djur så mår de bäst av att få vara i fred och sköta sig själva - vi önskar dem självklart all lycka till.

Den lilla andfamiljen är nu på väg mot första bästa vattendrag. Kör försiktigt och visa hänsyn om du skulle se dem.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.