Premiär för Kristianstads nya digitala lärcenter

Uppdaterad:den 6 oktober 2021 08:25Arkiverad

Under eMedborgarveckan 11-17 oktober bjuder Biblioteken i Kristianstad och medarrangörer in till handledning, kurser, föreläsningar och workshops på temat ”digital delaktighet”. Invigning av den nya verksamheten Digidel Kristianstad, bibliotekens digitala lärcenter, äger rum fredag 15 oktober.

eMedborgarveckan är en årlig kampanjvecka för att främja ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet för alla. Under veckan sker insatser över hela landet. I år sammanfaller kampanjveckan även med den nationella temadagen Digitalidag den 15 oktober, som riktar fokus mot digitaliseringens möjligheter och utmaningar.

- Kristianstads kommun har varit engagerad i eMedborgarveckan tidigare år, men det som är lite extra speciellt i år är ju att vi även inviger kommunens nya digitala lärcenter under denna vecka, säger Mimmi Ly, samordnare för Digidel Kristianstad.

Digitalt lärcenter – Digidel Kristianstad

Det nya digitala lärcentret, Digidel Kristianstad, är ett pilotprojekt som drivs av Biblioteken i Kristianstad med stöd av Kulturrådet. Verksamheten har sin bas på Kristianstads stadsbibliotek, men tanken är att arbeta mobilt och uppsökande för och med invånarna i hela Kristianstads kommun.

- Digidel står för ”digital delaktighet” och det är just vad vi kommer att arbeta för, att öka den digitala kunskapen och delaktigheten i samhället. Behöver du hjälp med att hantera din surfplatta, vill lära dig att ringa videosamtal eller är du nyfiken på e-böcker? Kontakta Digidel Kristianstad! Vi stöttar dig i din digitala vardag, handleder i frågor om digital teknik och utforskar verktyg tillsammans, fortsätter Mimmi Ly.

Utöver digital handledning, där man kan välja på antingen drop in-tider eller tidsbokning, arrangeras även kurser, föreläsningar och workshops. De delar av verksamheten som riktar sig till barn och unga har framförallt fokus på digitalt skapande och möjlighet att prova på ny teknik.

eMedborgarveckan

Under eMedborgarveckan 11-17 oktober bjuder Biblioteken i Kristianstad och medarrangörer på ett flertal olika programpunkter på temat. Samtliga arrangemang har fri entré och drop in. Fråga en IT-tekniker, få tips om appar som gör ditt liv enklare, prova på Virtual Reality (VR) och lär känna bibliotekens olika robotar, är några av veckans aktiviteter.

En föreläsningsserie inleds på onsdagskvällen med propagandaforskaren Jimmy Vulovic, som föreläser om propaganda i sociala medier. På torsdagskvällen gästar den lokala IT-säkerhetsexperten David Jacoby oss, aktuell i höstens SVT-serie ”Hackad”, för att dela med sig av tips om hur man skyddar sig på nätet.

- Den stora dagen blir dock fredagen, när vi inviger Digidel Kristianstad officiellt! Under fredagseftermiddagen arrangeras en ”Digidel-mässa”, där ett 20-tal arrangörer finns på plats för att visa och berätta om sina digitala verksamheter. Efter invigningstal och bandklippning firar vi med AW och föreläsning i Kulturkvarterets Café & Bistro. Kvällens föreläsare är hjärnforskaren, entreprenören och författaren Katarina Gospic, som framtidsspanar och diskuterar digitaliseringens möjligheter utifrån sin bok Digital tsunami. Hjärtligt välkomna, avslutar Mimmi Ly.

Kontakt

Digidel Kristianstad / Biblioteken i Kristianstad, 044-13 67 07, digidel@kristianstad.se

Mimmi Ly, samordnare Digidel Kristianstad, 0724-52 76 43, mimmi.ly@kristianstad.se

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.