Cykling utan ålder på Tollaregården i Arkelstorp

Uppdaterad:den 2 oktober 2019 13:31Arkiverad

Med vind i håret och ett leende på läpparna rullade de fram med hjälp av strömmen. Förra veckan provade personal och boende på Tollaregården den specialbyggda trehjuliga elcykeln som omsorgsförvaltningen fått låna av Malmö stad.

- Den här veckan när vi har Seniordagarna kommer den att utgå från lite olika ställen. Tanken är sen att vi med hjälp av bidrag ska köpa in en sådan här cykel i vår verksamhet säger Ann-Christin Albinsson, samordnare för kultur och socialt innehåll.

 

Cykling utan ålder är från början ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer och får möjlighet att känna vinden i håret. Med anpassade elcyklar får vi frisk luft, vind i håret och upplever tillsammans staden, besöker parker eller njuter av utsikten längs kusten. Idén kommer från den danska cykelkulturen där ingen oavsett ålder ska gå miste om friheten som cykeln erbjuder.

Dagen till ära tog Malte, Ove, Barbro och Ellen plats i den nya cykeln för att testa.

- Det kändes skönt! Det "killade" lite i magen, vi kanske ska ta en runda till utbrister Ove.
- Det var roligt!!! säger Malte

- Pensionärerna har pratat om cykelturen flera gånger i flera dagar. Även de med nedsatt syn tyckte att cykelturen var spännande och att det var skönt att känna vinden i håret, säger undersköterskan Ellen på Tollaregården.

- Vi i personalen vill verkligen kunna komma ut och cykla med de äldre. Den glädje som har spridits i korridorerna och ute i samlingssalen var också ett lyft för personalen. Även om man är gammal får man ändå möjligheten att cykla, säger Ellen. 

Omsorgsförvaltningen planerar nu för att starta en egen verksamhet och har ansökt om pengar till två cyklar hos Sparbanksstiftelsen 1826.

Bli cykelpilot i Kristianstad, och ingå i nätverket

Oavsett om du är en 20-årig student eller pensionär kan du vara med och förgylla tillvaron och ta del av de äldres fantastiska livsberättelser. Det enda vi kräver är att du fått en liten introduktion och utbildning hos oss på omsorgsförvaltningen i att föra fram och hantera elcykeln.

Kontakt:

Ann Christine Albinsson, samordnare kultur och socialt innehåll
Telefon: 044-13 64 74
E-post: ann-christine.albinsson@kristianstad.se

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.