Coronatrampet kompletterar Cykeldagarna

Uppdaterad:den 20 juli 2020 15:39Arkiverad

Cykeldagarna i Kristianstad, Bromölla och Sölvesborg den 5-8 augusti rycker allt närmare. En nyhet är att de också kan kombineras med Coronatrampet från 1 augusti, där du kan bidra till Barncancerfonden, vinna fina priser och få medalj i Kristianstad.

Två personer står vid sina cyklar.
Hanna Kuhlau och Ella Ekenberg jobbar med förberedelserna för Cykeldagarna i Kristianstads kommun. De gläds åt att Cykeldagarna nu kompletteras av Coronatrampet för ännu mer cykelglädje.

Coronatrampet är uppföljaren till det virtuella löploppet Coronamilen, ett lopp som startades för att fortsätta och motivera till fysisk aktivitet genom träning och tävling i spåren av Covid-19.

Initiativet till Coronatrampet kom efter en förfrågan från Cykeldagarna, där önskemålet var ett nationellt evenemang med lokal anknytning, i liknande anda som Coronamilen. Därmed föddes tankarna runt Coronatrampet, ett virtuellt cykellopp som skulle passa så många som möjligt, cyklist eller inte, där överskottet går till Barncancerfondens arbete genom Team Rynkeby - God Morgon. 

– Som projektledare för Cykeldagarna känner jag mig stolt över att vi är med och bidrar till cykelglädje i hela Sverige och till Team Rynkeby - God Morgons insamling till Barncancerfonden. I dessa tider är det viktigt att vi hjälps åt och hittar rörelseglädje tillsammans, säger Ella Ekenberg, projektledare Cykeldagarna Kristianstad.

Cykeldagarna arrangeras i Kristianstads, Bromölla och Sölvesborgs kommuner den 5-8 augusti med gemensamma cykelaktiviteter av olika slag. De flesta aktiviteterna är kostnadsfria men föranmälan måste göras på grund av coronarestriktionerna.

Coronatrampa 1-8 augusti

Nu går det alltså också att kombinera Cykeldagarna med Coronatrampen.

Konceptet för Coronatrampet är att man som deltagare under perioden 1-8 augusti ska cykla minst 10 km, men tanken är att uppmana alla att cykla så mycket man orkar, hinner och vill. För varje 10 km man cyklar, så ökar chansen att vinna priser från Coronatrampets sponsorer. 

– Idén till Coronamilen, som nu har blivit Coronatrampet, fick vi i våras när vi såg hur tävling efter tävling ställdes in. Vi ville fortsätta att motivera folk till träning och tävling trots den rådande pandemin och med en digital lösning såg vi stora potential för att lyckas med detta, säger Marcus Andersson, en av initiativtagarna till Coronatrampet.

Han berättar att loppet blev en mycket större händelse än vad initiativtagarna hade vågat hoppas på.

- Vi satte upp ett drömmål om 250 deltagare, men vi märkte snabbt att behovet för att röra på sig var betydligt mycket större. Att utöver det få bidra till något större i en annars knepig tid visade sig vara en lyckad kombination. Med 9 500 deltagare under det första loppet samlade vi in över 1 150 000 kronor till Radiohjälpen. Totalt har vi samlat in närmare 1,5 miljoner och aktiverat 12 000 personer under vårens två löplopp, säger Marcus, som nu ser fram emot uppföljaren Coronatrampet.

Delta utifrån egna förutsättningar

Varje deltagare i Coronatrampet är välkommen att göra det till sitt eget lopp och sätta egna mål utifrån sina egna förutsättningar. Du väljer själv om du önskar att cykla på stadscykel, landsvägscykel, MTB, el-cykel, höghjuling eller annan typ av cykel.

Samarbetspartner är Team Rynkeby – God Morgon Sverige. Sedan 2002 har lag från Team Rynkeby cyklat till Paris varje sommar för att samla pengar till Barncancerfonden, som hittills har fått över 150 miljoner kronor med cyklisternas hjälp. Ett 20-tal tappra cyklister från Kristianstad brukar delta i den långa cykelfärden. I år har cyklingen till Paris blivit inställd, men Team Rynkeby God Morgon Kristianstad har i stället gjort en Tour de Skåne på 90 mil och vill nu ha med så många som möjligt i Coronaloppet.

Den som anmäler sig till Coronatrampet redovisar själv sina cyklade kilometer på webben och kan självklart lägga in turerna från Cykeldagarna. En smart kombination för den som vill känna cykelglädje och förbättra hälsan både för sig själv och för svårt sjuka barn. Medaljer för Coronatrampet delas ut på Cykeldagarna i Kristianstad till dem som väljer det i sin anmälan.

Mer information om loppet och länk till anmälan finns på Coronamilens webbplats. På Cykeldagarnas programsida kan du välja vilka aktiviteter som passar dig.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.