Avslutning för årets ”näktergalar”

den 11 maj 2019 14:15Arkiverad

I hus 15 på högskolans campus har det dukats upp ett bord dignande av godsaker fint dekorerat med blommor och färgglada ballonger. Det är dags för årets avslutning för studenter och barn inom mentorskapsorganisationen Näktergalen, lördagen den 11 maj.

Annie Lundin har gjort sitt sista år som koordinator
Annie Lundin har gjort sitt sista år som koordinator

Varje vecka under en halvårstid har ett tjugotal barn från Slättäng-, Näsby-, Park- och Gamlegårdskolan fått möjlighet att träffa en mentor i form av en student från högskolan. Men nu är mentorskapstiden till ända. Några har med sig blommor och choklad som tack till sin mentor.

- Det har varit otroligt roligt och lärorikt, säger Annie Lundin som både varit mentor och som nu gjort sista året som koordinator. Att se relationerna växa är det bästa.

En del barn och mentorer håller kontakten, men det är en del av projektet att kunna avsluta mentorskapet på ett snyggt sätt.

- Det är viktigt att lära sig avsluta saker och inte lova något som man inte kan hålla. Det är viktigt att barnen vet vad som gäller, att de blir inte svikna säger Fredrika Braw verksamhetsledare för Näktergalen.

Barnen kommer från områden med liknande socioekonomiska förutsättningar och där den etniska och kulturella mångfalden är stor. Mentorskapet är viktigt ur ett språkligt och kulturellt perspektiv, men även långsiktigt – barnen ska se att det finns en framtid som kan innehålla högskolestudier.

- Barnen har exempelvis besökt både tandhygienistutbildningen och sjuksköterskeprogrammet och fått testa deras utrustning. Det var en hit, säger koordinator Cecilia Johansson.

Koordinator Annie Lundin fyller i:

- Något som mer var en hit var när de besökte Vattenhallen i Lund. En del barn har inte varit utanför Kristianstad så det är extra roligt. Men sådana resor kan vi inte göra utan sponsring.

En del saker har man gjort tillsammans i gruppen, fast för det mesta har det varit möten och aktiviteter på tu man hand. De är nämligen matchade utifrån intressen.

-Vi har varit bowlat, badat, bakat, cyklat, ja jättemånga saker säger ett av barnen.

Avslutningen börjar med ett potpurri av saker som mentorer och barn gjort tillsammans, sen följer en tipsrunda och slutligen målar mentorn en porslinmugg till ”sitt” barn och tvärtom som ett minne av året som gått.

-De får en keps också, som de förhoppningsvis stolt kan bära, säger Fredrika Braw.

Näktergalen

Näktergalen har funnits i Sverige sedan 1997 och drivs som en mentorsverksamhet som hittills framgångsrikt hjälpt 2500 barn och mentorer att växa och få ett rikare liv på ett enkelt sätt. I Kristianstad rekryteras upp till 25 mentorspar varje höst.

Syftet är att verka för breddad rekrytering och överbrygga sociala och etniska skillnader i samhället. Näktergalen är en världsomspännande organisation och möjliggör idag att över 1000 barn och mentorer kan träffas och utbyta erfarenheter varje vecka.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.