Årets möbel kommer från SnickarAkademin

Uppdaterad:den 14 februari 2019 16:04Arkiverad

På landets största möbelmässa, Stockholm Furniture & Light Fair, vann en pall som studerande från SnickarAkademin tillverkat, Svensk Forms pris ”Bästa möbel 2019”. Pallen är designad av den välkända och tidigare prisbelönta formgivaren Lisa Hilland.

Pall designad av Lisa Hilland och tillverkad av studerande på SnickarAkademin
Pall designad av Lisa Hilland och tillverkad av studerande på SnickarAkademin

I februari hålls årligen den största möbelmässan i Sverige, på Stockholmsmässan i Älvsjö. I flera år har de studerande på SnickarAkademin varit med och tillverkat prototyper, i samarbete med designers, som ställts ut på mässan.

– Vi har samarbetat med Lisa Hilland i flera års tid nu, säger lärare Stefan Odén.

–  Att samarbeta med en designer ingår i den yrkeshögskolekurs som heter Produktutveckling, tillägger kollegan Magnus Edenkrantz.

I år blev det så väl att Lisa Hillands design av en pall knep första pris för årets möbel. Priset delas ur av Svensk Form och motiveringen löd:

”Lisa Hilland har på kort tid gjort sig känd för sin extrema materialkänsla och sitt osvikliga sinne för detaljer. Med sin pall för det nya, egna varumärket Mylhta visar hon sin förmåga att utvinna magi ur de enklaste material. Furupallen, med sina svartbrända fötter, är en hyllning till den jämtländska naturen och lika smakrik som de hjortron som gett den dess namn."

De studerande har tyckt att det varit jätteroligt och utmanande. Det är förstaårselever, som ännu inte behövt jobba mot klockan, fortsätter lärare Per Sonnerup.

Det är nämligen inte bara en pall som tillverkats, utan sex-sju prototyper, dessutom har ett par bord och skåp också ingått i samarbetet.

– De studerande behöver känna av verkligheten, även när de inte är på praktik. För två år sedan samarbetade vi med Värmlands museum och byggde upp hela deras biblioteksinteriör med bokhyllor osv.

SnickarAkademin är en yrkeshögskoleutbildning på två år, vilket förutsätter en grundutbildning inom möbel- och finsnickeri.

– Branschen saknar kunnigt folk så vi hoppas att det är fler som vill utbilda sig. Även om man inte vill bli snickare utan mer tänker sig design och form är det en stor fördel att ha grundläggande kunskaper i materiallära, säger Per Sonnerup. Ansökan är öppen nu och stänger den 15 april.

Stefan Odén tillägger:

– Jag och Per ska snart gå i pension och skolan behöver föryngring i leden, så håll utkik efter kommunens annonsering efter nya lärare. Ni får världens roligaste jobb!

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.