Arenan fyller tio år

Uppdaterad:den 26 oktober 2020 11:26Arkiverad

För tio år sedan slog Kristianstad Arena för första gången upp portarna för besökarna. Sedan dess har det jublats och firats många gånger innanför väggarna, men pandemi och restriktioner lägger sordin på tioårsfirandet. Arenan får vila sig i form för kommande höjdpunkter.

Omkring 400 000 besökare om året har haft glädje av Kristianstad Arena i tio år.
Omkring 400 000 besökare om året har haft glädje av Kristianstad Arena i tio år.

Tio år har gått sedan Kristianstad Arena invigdes med fest i dagarna tre den 15-17 oktober 2010. En festkväll med Olle Jönsson, Lena Philipsson och Tommy Körberg, en Öppet hus-dag för allmänheten och en matchdag med IFK Kristianstad och Redbergslids IK blev starten.

Projekteringsarbetet för arenan påbörjades i början av 2009. Den 26 februari togs det symboliska första spadtagen och under våren kom markberedningen igång. Före vintern var stommen och taket på plats. Ett hundratal byggnadsarbetare var sysselsatta på bygget som stod klart för invigning den 15-17 oktober 2010.

Het debatt

– I dag är Kristianstad Arena en så självklar del av Kristianstad så det känns nästan svårt att förstå vilken häftig debatt och kritik som föregick bygget. Jag fick huka mellan frysdiskarna i affären för att slippa bli idiotförklarad. Många gånger fick jag höra att det var ett onödigt skrytbygge som vi aldrig skulle kunna fylla, säger kommunalrådet Pierre Månsson.

 55 miljoner billigare

Kommunfullmäktige fattade beslutet om att bygga arenan i november 2008 och investeringsbudgeten blev 310 miljoner kronor. Bygget hanterades genom det kommunala bostadsbolaget ABK:s dotterbolag Sikab med Per-Ola Pershaf som projektchef och genomfördes av entreprenören NCC. När byggkostnaderna summerades vid inflyttningen stannade de på 255 miljoner kronor, alltså 55 miljoner lägre än budget.

Multiarena

Målet var att Kristianstad Arena skulle bli en multiarena för idrott, evenemang och mässor. Arenan skulle rymma ca 4 500 besökare vid matcher och tillföra ca 3 500 tränings- och tävlingstimmar, ca 2 400 skolidrottstimmar och ca 400 timmar för andra arrangemang.

400 000 besökare om året 

De uppsatta målen har uppfyllts med råge. Trycket till handbollsmatcherna blev ännu större än väntat och efter lite ombyggnad går det i dag in 5 100 på publikplatserna. Många skolor använder lokalerna på dagtid och träning pågår alla vardagar mellan 16.15 till 22 utom på fredagar då arenan stängs kl. 18 om det inte är match. De flesta helgerna efter invigningen fram till coronapandemin har arenan varit uppbokad av matcher, cuper och andra arrangemang. De senaste åren har arenan kunnat räkna in omkring 400 000 besökare om året.

Det första stora evenemanget i arenan blev handbolls-VM 2011, då bland annat semifinalen mellan Danmark och Spanien spelades inför fullsatta läktare. De senaste riktigt stora evenemangen var Melodifestivalen och Agility-VM 2018. I mitten av november var det meningen att arenan skulle stå värd för EM i rullstolshandboll, men som så mycket annat har evenemanget fått flyttas till framtiden.

Komplett arenaområde

– I dag tror jag att de allra flesta betraktar arenan som en tillgång för Kristianstad. Jag vet att det just nu är många som längtar efter att få komma dit på en match eller konsert igen. De senaste åren har ju arenan också blivit en del av en större helhet, när arenaområdet för fotboll, tennis, padel och friidrott blev klart. Visionen som vi hade har blivit verklighet, säger Pierre Månsson.

På många sätt blev arenan också starten för en utveckling av Kristianstad. En rad andra stora projekt har följt efter, som naturum, de många skolbyggena, rådhuskvarteret, Kulturkvarteret och det pågående badhusbygget.

– Det har hänt en hel del i Kristianstad på tio år, konstaterar Pierre Månsson.

Arenan laddar för framtiden

Så länge coronabegränsningarna gäller får arenan vila från större evenemang, men visst finns det liv i arenan även nu. Elithandbollsmatcher spelas, även om det bara sker inför 50 åskådare och TV-kameror. Idrottslektioner och träningar pågår från morgon till kväll. Dessutom serveras dagens lunch i restaurangen, dit alla är välkomna.Redan nu går det också att boka biljetter till inplanerade musikevenemang till våren och nästa höst.

I länkarna under Relaterad information finns länk till Kristianstad Arenas webbplats med öppettider och kommande evenemang. Där finns också länkar till fotosamlingar på Flickr med bilder från en del av de många evenemang och matcher som passerat sedan arenan stod klar.

 

Publik med orangea ballonger
Melodifestivalens Andra chansen-vävling i Kristianstad var en höjdpunkt för många. I alla andra TV-sändningar från tävlingen var ballongerna rosa - i Kristianstad  var färgen givetvis orange.
Handbollsspelare och orange publik
Många spådde före invigningen att Kristianstad Arena aldrig skulle kunna fyllas. Sedan dess har IFK Kristianstad slagit publikrekord efter publikrekord  och leder publikligan i svensk handboll med god marginal.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.